Autonómiát a városnak?

2020.06.24. 07:00

Autonómiát Fehérvárnak? Újra közgyűlésen vitázhattak a képviselők a Székesfehérvárt érintő kérdésekről

A koronajárvány miatti országos intézkedések következtében a fehérvári képviselő-­testület február vége óta nem ülhetett össze. Ez változott meg kedden dél­előtt, amikor ismét elfoglalhatták székeiket a város képviselői a városháza dísztermében.

Majer Tamás

Júliusban startol, hat hétig tart a Balatoni út lezárással járó felújítása, már megvan a kivitelező

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Magától értetődően az elmúlt mintegy száz, védekezésre ítélt napra való visszatekintés tette ki a közgyűlés nagyját. Cser-Palkovics András polgármester beszámolt róla, hogy a közgyűlés mint döntéshozó szerv „kényszerszabadsága” alatt a vonatkozó katasztrófavédelmi törvény által ráruházott joggal élve, a képviselőtestület jogkörében eljárva, 20 rendeletet és 234 határozatot hozott.

A rendeletek között a járvány elleni védekezést szolgálók voltak a legfontosabbak, köztük volt az ingyenes parkolásról szóló módosítás és az az intézkedéscsomag is, amely révén Székesfehérváron a veszélyhelyzet ideje alatti országos kijárási korlátozásnál szigorúbb közterület-használati előírások uralkodtak; legalábbis néhány hétvégén. A határozatok kapcsán Cser-Palkovics kifejtette, a járvány elleni védekezést előrevitte az, hogy gyorsan reagálhatott a gyorsan változó állapotokra.

Vargha Tamás polgári hírszerzésért felelős államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője is felszólalt. Kifejezte, árgus szemekkel figyelte az operatív törzs a környező országok járvány szabta lépéseit, így hazánk döntéshozói okulhattak mások intézkedéseiből. Ez segítette a honi döntéshozatalt.

Az önkormányzat mint hivatal részéről Kincses Zsolt tartott beszámolót. A több mint két és fél óra hosszan elnyúló előadásában nagyító alá tette a védekezés napjainak eseményeit, számot adott még arról is, hogy hány óra hány perckor kezdődött hétfőnként a Vörösmarty Rádió zeneterápiás műsora, s hogy melyik képviselő lepte meg házi süteménnyel az egyik szociális intézményt ünnepnapon.

Az igazi, a leglényegesebb mondanivaló harmonizált – nemcsak hármójuk, hanem az utánuk felszólaló, mindegy milyen színekben politizáló képviselők felszólalásában –, mindenki köszönetet mondott mindazoknak, akik a veszélyhelyzet alatt tettek a védeke­zésért.

Összezörrenést is hozott a vita, ennek legérdekesebb része az volt, amikor az ellenzéki Fazakas Attila arról beszélt, el kellene érni, hogy Székes­fehérvár városának kisebb szolidaritási hozzájárulást kelljen fizetnie. Aztán autonómiát lebegtetett…

– A 2021-es országos költségvetésből látszik, hogy négyszeres szolidaritási adót terveztek be, ezt azoktól tudják csak beszedni, akiknek nagyobb bevétele van: Fehérvár, Győr, Kecskemét vagy Budapest – mondta Fazakas. – Ki kell állni a fehérváriak pénzéért, mert egyébként, ha nem úgy tesszük, akkor legközelebb nem a székely autonómiáért fogunk aláírásokat gyűjteni, hanem a fehérvári autonó­miáért – fogalmazott.

Cser-Palkovics reakciójából kitűnt, szerinte aligha kell a mostani 3,6 milliárd forintnyi szolidaritási hozzájárulás helyett jövőre négyszer annyit beadni az országos közösbe Fehérvárnak.

Júliusban startol, hat hétig tart a Balatoni út lezárással járó felújítása, már megvan a kivitelező
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Más. Döntött a testület a Balatoni úti felújítás kivitelezőjéről. Jövő héten már szerződhetnek is. A szakik júliusban vágnak neki a munkának. A teljes útpályazárást igénylő felújítás időtartama hat hét lesz.

Egy másik közbeszerzés is utat tör: nyolc kilométernyi kerékpárút, illetve kerékpársáv létesítésére keres kivitelezőt a város, az új szakaszok már meglévő kerékpáros gyűjtő­utak összekötésére hivatottak, s több mint 20 utcát érintenek majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában