A családok két tucat fajta vetőmagot kaptak

2020.07.06. 11:30

Öngondoskodásra sarkall a Zöldellő kertek program

Idén is folytatódik a Székesfehérvári Egyházmegyében a Zöldellő kertek program, amely az öngondoskodást segíti elő. A megyéből száz család vesz részt a kezdeményezésben.

Héjj Vivien

Idén száz család kapott vetőmagot az egyházmegyei karitász segítségével

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az Öngondoskodó Háztartásokért program keretében valósul meg a Zöldellő kertek vetőmagprogram. A kezdeményezés lényege, hogy a családok a saját erőforrásuk segítségével fejlődjenek, így együttes erővel hosszú távú eredményt érhetnek el a környezetük fenntartásában az Egyházmegyei Karitász munkatársainak segítségével. A fő cél, hogy az önfenntartásra való motiváció tartósan fennálljon, és később saját erőből is rendben tudják tartani a rászorulók a háztartásukat, környezetüket.

A Zöldellő kertek program keretében a karitász huszonháromféle vetőmagot ad a családoknak. A székesfehérvári egyházmegyében jelenleg tizenöt településen összesen száz családnak nyílt lehetősége arra, hogy saját maga termeljen zöldségeket és neveljen virágokat.

– A programban résztvevők vállalják, hogy előkészítik a földet, elültetik a vetőmagot, gyomlálják, gondozzák, öntözik a veteményt. Így az ő munkájuknak köszönhetően kézzel fogható lesz az eredmény, a termés – mondta lapunknak Sinkovicsné Máté Hortenzia, a Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász igazgatóhelyettese.

Idén száz család kapott vetőmagot az egyházmegyei karitász segítségével
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A kapott magok összetétele vegyes, egyaránt megtalálható köztük répa, fehérrépa, cukkini, hagyma, retek, zöldborsó és zöldbab is. Emellett az esztétikum jegyében virágmagokat is kaptak a rászoruló családok, melyek később akár az otthonok díszei is lehetnek.

A megye számos településére eljutottak az adományok, így Székesfehérvár mellett többek között Gánton, Kislángon, Csókakőn, Csákváron, Sárbogárdon, Perkátán és Kőszárhegyen is kertészkedhetnek a segítséget kapott családok. A többi országos segélyprogramhoz hasonlóan itt is a plébániai karitászcsoportok segítségével választották ki azokat, akiknek ez tényleges segítséget jelenthet. Idén száz család részesült az adományokból.

– Azt tapasztaljuk, hogy egyre nagyobb igény van a programra. Akik az évek során részesei voltak a kezdeményezésnek, azok közül sokan később önállóan folytatták a gazdálkodást, ám vannak olyanok is, akik több éven keresztül részt vesznek a programban – tette hozzá az igazgatóhelyettes, akitől azt is megtudtuk, a munkafolyamatok fázisait ellenőrzik a karitász önkéntesei. Az öt munkafázis során fényképekkel kell dokumentálni a folyamatokat az ültetéstől egészen az „aratásig”. Ha esetleg valakinek segítségre van szüksége a kerti munkák során, a karitász önkénteseire számíthatnak a családok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában