Központban a gyermekek

2020.12.02. 16:13

Jönnek az ünnepek – Járókelőket kérdeztünk arról, hogy jótékonykodnak-e

Beköszöntött a december, ezzel együtt pedig kétségtelenül elindult a visszaszámlálás és a nagy ünnepi készülődés. Az ajándékok, a díszek, a karácsonyfa mindenkinél alap dolgok, ha a karácsonyról kérdezzük, vagy mégsem? Vannak bizony olyan emberek, akiknek az ünnep sem más egy átlagos hétköznapi naptól, kivéve ha gondolunk rájuk egy percre, és valamilyen jótékony akció keretében megpróbáljuk számukra is szebbé tenni a karácsonyi ünnepeket vagy a sima mindennapokat.

Fodor Tímea, Bagotai Zsanett

Fotó: feol.hu

Ezúttal járókelőket kérdeztünk arról, hogy szoktak-e jótékonykodni és ha igen, milyen formában teszik azt. A válaszok megmelengették a szívünket a hideg decemberi napon, és ha mindenki más is így gondolkodik, akkor lehet még hinni a jóban, hogy az ünnepi csoda mindenkit megérinthet, csak jónak kell lenni, és megosztani másokkal azt, ami már nekünk lehet, hogy semmit nem jelent, de nekik egy óriási dolog lehet!

Ramóna éppen egy belvárosi cukrászda ajtaját nyitotta, amikor megszólítottuk

- Nehéz helyzet a jelenlegi most nekem, is hiszen épp itt dolgozom, és a vendéglátás mostanában elég sok pofont kapott. De ettől függetlenül a jótékonykodás számomra nem csak a karácsonnyal egyeztethető össze. Semmit nem szoktam kidobni, de tényleg semmit! A már nem használt ruháimat mindig összegyűjtöm és olyan helyre kerülnek, ahol még ezek a használt darabok is mosolyt csalnak az arcokra. Leginkább a nehéz sorsú gyerekek szokták megérinteni a szívemet, így ha tehetem, nekik próbálok kedveskedni. Többször is részt vettem már, közösen a barátnőimmel a cipősdoboz akcióban, amikor együttesen gyűjtöttünk össze ajándékokat egy kisgyermeknek.

Fotó: feol.hu

Bálint szintén a vendéglátásban dolgozik, de a jótékonykodás mindig része az életének, főleg az ünnepek közeledtével

- A szüleim mindig úgy neveltek, hogy segítsek másokon! Ezt láttam tőlük gyermekként, és így is élem az életem. A nehézsorsú és beteg gyerekek azok, akiktől mindig összeszorul a szívem. Illetve az állatok és menhelyek támogatása is fontos szerepet tölt be nálam. Ha közelednek az ünnepek, mindig figyelem, hogy milyen jótékonysági akciók vannak, amiben szívesen részt vennék. Ilyen szokott lenni a cipősdoboz akció, illetve amikor a bevásárlóközpontokban tartós élelmiszert lehet vásárolni például gyermekotthonok számára. Nekik nem adatik meg, hogy akár szaloncukrot, vagy egy tábla csokit egyenek, amikor csak akarnak, és ez nagyon szomorú, hiszen gyerekekről beszélünk.

Fotó: feol.hu

Magdolna Szigetszentmiklósról költözött a városba pár éve

- Már ott is rendszeresen vettem részt önkéntesként ételosztásokon, így ezt a lehetőséget Székesfehérváron is megkerestem azonnal. Valamint a Mikulás közeledtével szoktam otthon, saját kezűleg Mikulás csomagokat összeállítani és árvaházban élő gyermekek számára adományozni.

Ágnes rendszeresen keresi a lehetőséget a jótékonykodásra, az ünnepek közeledtével pedig igyekszik minél több gyermek arcára mosolyt csalni

- A családommal közösen szoktunk jótékonykodni. Idén az Ifjabb Ocskay Gábor Alapítvány „Légy Te is Angyal” kezdeményezésében veszünk részt. Ez arról szól, hogy Fejér megyei gyermekotthonok lakóinak kívánságait teljesítik az „angyalok”. Üzenetben megkapod egy kisgyermek kívánságát, a nevét, korát, és hogy mit szeretne karácsonyra. Mi pedig beszerezzük az ajándékot, becsomagoljuk, beletesszük szívünket-lelkünket, az Alapítvány pedig eljuttatja az ajándékokat. Mindig jó érzéssel tölt el, ha valóra tudom váltani egy kisgyermek kívánságát és tudom, hogy ezzel milyen örömöt tudok neki szerezni. Ezen felül a különböző élelmiszergyűjtő akciókban szoktunk részt venni, beteg gyermekeket szoktunk támogatni, amikor lehetőség van rá, illetve a használt ruháinkat szoktuk felajánlani.

Fotó: feol.hu

Zsolt és felesége rendszeresen adakozik egész évben

-Állatokkal foglalkozó szervezeteknek, illetve siketek és nagyothallóknak szoktunk segíteni. Szívügyünknek tartjuk, hogy támaszt nyújtsunk a rászorulóknak.

Fotó: feol.hu

Te is segíthetsz

Legyetek Ti is dobozolók, legyünk részesei sok-sok nélkülöző kisgyermek karácsonyi csodájának! Részletekért, kattints IDE!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában