Koronavírus Fejérben

2021.01.19. 11:30

E hét szombaton már írják a felvételiket

Az Oktatási Hivatal KIFIR középfokú felvételi információs rendszere szerint idén Fejér megyében 51 intézményben, 55 helyszínen írnak az általános iskolás diákok központi írásbeli felvételi vizsgát.

Borsányi Bea

Idén másmilyenek ezek a lépések

Fotó: FMH-archív / Fehér Gábor

Szombaton nemcsak azok a 8. osztályosok adnak számot tudásukról, akik a hagyományos négyéves középiskolai képzésre jelentkeztek, de mellettük a 4. és a 6. osztályosok is most felvételiznek. A 6 és a 8 évfolyamos gimnáziumi képzésre is december elejéig kellett jelentkezni, és január 23-án kell a felvételi vizsgát megírni matematikából és magyar nyelv és irodalomból. Tavaly januárban még semmi nem indokolta, hogy a korábbiaktól eltérő módon szervezzék és tartsák meg ezt a megyében is több ezer diákot érintő vizsgát. Idén azonban ez is változik.

Változások, néhány pontban

A november óta tartó szigorítások miatt jogos a kérdés: milyen változások várhatók az írásbeli felvételi során? Nos, ahogy azt Orosz Ágoston, a Ciszterci Szent István Gimnázium igazgatója elmondta, mindez néhány pontban összefoglalható. A felvételi vizsgáztatásban részt vevő iskolákba – testhőmérséklet-mérés után – csak a felvételiző diákok léphetnek be, a szülőknek kint kell várakozniuk. Egy teremben legfeljebb tíz diák ültethető le, az ültetésnél figyelni kell a biztonságos távolság megtartására. A felügyelő tanárnak a vizsga során végig kötelező a maszk viselése, a diákoknak viszont csak ajánlott. Az épületben biztosítani kell, hogy ne alakuljon ki csoportosulás sem a vizsga előtt, sem pedig utána.

– Egyébiránt teljesen mindegy, hogy a diák milyen típusú – állami, egyházi vagy alapítványi – iskolába jelentkezett, a feladatsorokat és minden, a vizsga előkészítésére és lebonyolítására vonatkozó szabályt központilag kapott meg minden érintett az Oktatási Hivataltól – értesültünk.

Idén másmilyenek ezek a lépések
Fotó: FMH-archív / Fehér Gábor

Ebben az évben a központi írásbeli vizsgát szervező intézményeknek nem egy, hanem két pótnapot kell biztosítaniuk. Az első január 24., a második február 5. A második pótnapon azok vehetnek részt, akik a vizsga napján koronavírus-fertőzésben szenvedtek vagy házi karanténban voltak. Ezt természetesen hatósági igazolással kell bizonyítani.

– Az írásbeli feladatsor mindenki számára egységes. Ám azt, hogy ennek eredményét aztán figyelembe veszi-e az adott intézmény, amikor arról dönt, felveszi-e a jelentkezőt, minden iskola maga határozza meg. Természetesen ezzel a diákok már a jelentkezés beadásakor tisztában vannak – mondta Szépné Holczer Piroska, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója, aki hozzátette, az iskolák szervezhetnek szóbeli felvételi vizsgát is. Ennek célja, hogy eldöntsék, a jelentkező diák megfelel-e az iskolában zajló képzésnek. A székesfehérvári Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolában például lapról olvasás, dallamírás és éneklés szerepel a szóbelin. Mellette azonban figyelembe veszik az írásbeli vizsgán elért eredményeket is.

Ugyanez a Lánczos Kornél Gimnáziumban kisebb súllyal esik a latba. Az iskola szóbeli felvételijén pedig leginkább az olyan, nem elsősorban tanulmányi képességeket igyekeznek a sajátos feladatokkal felmérni, mint a kitartás, a szorgalom, a közösségbe való beilleszkedés, illetve az együttműködés képessége, tudtuk meg Schneider Beátától, a gimnázium igazgatóhelyettesétől.

Ám ebben a tanévben az is kérdés, hogy a szóbeliket meg tudják-e majd tartani, hiszen azok csak február végén, március elején esedékesek. A válasz azonban csak február 1-je után derül ki, addig minden érintett iskola átgondolhatja, mi a megoldás, ha továbbra is maradnak a szigorítások.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában