modellváltás

2021.05.01. 15:30

Alapítványivá válik a Dunaújvárosi Egyetem

Augusztustól már biztosan alapítvány működteti a Dunaújvárosi Egyetemet.

Baráth Eszter

Augusztustól alapítvány működteti majd az intézményt

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a Dunaújvárosi Egyetem szenátusa az intézményfejlesztési tervvel össz­hangban több alkalommal napirendre tűzte a modellválltás kérdését, majd az ehhez kapcsolódó egyeztetéseket és tárgyalásokat egyhangúlag támogatták. Az intézmény tájékoztatása szerint Alkalmazott Tudományok Egyetemeként az iparvállalatokkal való szoros együttműködésre törekednek, és ezt elősegítheti egy rugalmasabb kereteket biztosító, versenyképesebb modell.

Az egyetem szándéka egyértelmű volt a modellváltást illetően, amellyel kapcsolatban az Országgyűlés is meghozta a döntést. Ennek értelmében augusztustól alapítvány működteti majd az intézményt. Az alapítvány ügyvezetését egy legalább öt tagból álló kuratórium látja el, akiket az egyetemek esetében a miniszter nevez ki. A Dunaújvárosi Egyetemen várhatóan a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter, Süli János lesz a kuratórium elnöke, míg a testületben helyet kap Szilágyi Péter, nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos, Palotás Béla, az intézmény professzor emeritusa, Roósz András, a Miskolci Egyetem tanszékvezető professzora, Széchenyi-díjas kohómérnök és Pacsay-Tomassich Orsolya, a Magyar Diplomáciai Akadémiáért és a Stipendium Hungaricum Programért felelős államtitkár. Mindemellett kötelező létrehozni egy három főből álló felügyelőbizottságot is.

Augusztustól alapítvány működteti majd az intézményt
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A nukleáris ipar gazdasági és technológiai kitörési pontot jelent Magyarország számára, amelynek fontos szereplője lehet a Dunaújvárosi Egyetem. Az intézmény tájékoztatása szerint működésüket hosszú távon is biztosíthatja, ha az ország nukleáris iparához kapcsolódó képzések és kutatások koordinátoraként új feladatokat vállalnak, korszerűsítik, szélesítik a saját képzési kínálatukat, valamint szervezik a többi érintett hazai egyetem és kutatóhely tevékenységét.

A modellváltásnak köszönhetően kialakuló rugalmasabb modellnek és az ipar szereplőivel való szorosabb együttműködésnek köszönhetően a Dunaújvárosi Egyetem a hazai nukleáris technológiai gyakorlati képzés és fejlesztés magyarországi központjává válik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában