Felelősségteljes hulladéklerakás

2023.02.09. 07:00

Hol lehet megszabadulni az elektronikai hulladéktól?

Nem minden napos, de gyakori probléma lehet, hogy hol lehet biztonságosan elhelyezni az elnyűtt vagy épp nem működő elektronikai hulladékot? Hova kell vinni a kisebb-nagyobb háztartási gépeket Székesfehérváron?

Déri Brenda

Fotó: Pexels

Ennek utánajárva megkerestük az illetékes szolgáltatót a Depóniát, akik tájékoztatást adtak a szabályos elhelyezés menetéről. 

Mindenekelőtt fontos tudni, hogy veszélyes vagy nem veszélyes hulladékként tartják számon az adott elektronikai eszközt. Székesfehérváron a Palotai Úti Hulladékudvar az, ahol minkét kategóriába tartozót átveszik. Ezt pedig kimondottan székesfehérvári lakcímmel rendelkező lakosok vehetik igénybe... A hulladékudvar nem veszélyes hulladékként befogad olyan háztartási gépeket, mint például a mosógép, gáztűzhely, porszívó vagy a rádió. Míg veszélyes elektronikai hulladékként tévét, monitort vagy hűtőt. A hulladékudvar egész évben nyitva van és annak nyitvatartási idejében adhatók le a már fent említett eszközök. 

A Palotai Úti Hulladékudvaron túl üzemel még a Csala-pénzverővölgyi, a csákvári és a pilisvörösvári hulladékudvar is. Ezekre a helyekre is csak érvényes, az adott településen való lakhatási igazoló lakcímkártya bemutatását követően adható le a hulladék, valamint az ingatlanra szóló NHKV Zrt. által kiállított számlát vagy szerződést is be kell mutatni. A Csala-pénzverővölgyi telepen, ami az elektronikai hulladékokat illeti csak tévét, monitort vagy hűtőt vesznek át, háztartási gépeket nem. Ugyan ez igaz a pilisvörösvári udvarra is, Csákváron viszont már leadhatók a háztartási gépek is. 

Azokon a településeken, ahol nincsenek hulladékudvarok a Depónia minden évben előre meghirdetett időpontokban lehetőséget biztosít arra, hogy a lakosság díjmentesen leadhassa az  elektromos és elektronikai hulladékokat. Ezen hulladékgyűjtési akciójuk célja, hogy a begyűjtést követően ellenőrzött körülmények között kerüljenek újrahasznosíthatásra,  ártalmatlanításra.

Fontos még kitérni arra is, hogy a tudatos és felelősségteljes hulladékkezelés hozzájárulhat ahhoz is, hogy lecsökkentsük, illetve idővel teljesen felszámoljuk az illegális szemétlerakó helyeket, amik nemcsak, hogy környezetszennyezőek, de roppant veszélyesek is. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában