Régen várt fejlesztés

2023.03.09. 14:00

Újra kinyitott a tanuszoda Ercsiben (videó)

Három év és egy átfogó felújítás után újra birtokba vehetik a gyerekek a Baczakó Péter Sportcsarnokban működő Ercsi Tanuszodát. A hivatalos átadó idején már javában zajlott a reggeli úszásoktatás.

Héjj Vivien

Örömmel vették birtokba a gyerekek a megújult tanuszodát

Fotó: NAGY NORBERT

Az óra mutatója éppen csak nyolcat ütött amikor egy csapat diák már fürdőruhában és úszósapkában rótta a hosszokat a megújult tanuszoda modern, korszerű medencéjében. A habszivacs úszódeszka adta magabiztossággal siklottak a vízen, s szemmel láthatóan élvezték a különféle feladatokat. No, de ne szaladjunk ennyire előre.

A Dunaújvárosi Tankerületi Központ fenntartásában működő Ercsi Tanuszoda állapota évek óta folyamatosan romlott, balesetveszélyessé vált, melynek következtében már számos törvényi előírásnak nem felelt meg, ezért a a fenntartó 2019. szeptember 18-tól bezáratta a helyi sportcsarnokban működő uszodát.

A tankerület igyekezett forrást keresni a teljes felújítás megvalósításához, s 2021 szeptemberében feltételes közbeszerzési eljárást indított, mely sikeresen zárult. A felújítást végül az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért Felelős Államtitkársága mintegy 135 millió forinttal támogatta. A kivitelezés elvégzéséhez szükséges további 53,8 millió forintot saját költségvetéséből biztosította a Dunaújvárosi Tankerületi Központ.

A kivitelezés 2022 májusában indult, s határidőre elkészült, így a helyi gyermekek immáron újra birtokba vehetik a tanuszodát. A hivatalos átadón Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke elmondta, a felújítás során cserélték a medencetér burkolatait, nyílászáróit, teljes uszodatechnikai fejlesztés zajlott, valamint a mosdók és az öltözők is megújultak.

A nemzeti színű szalag átvágásával hivatalossá vált: megújult az intézmény
Fotós: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A tankerületi központ igazgatója, Szilágyiné Németh Sarolta kiemelte, a Nemzeti Alaptanterv szerint minden gyermeknek kötelező legalább 18 órában úszásoktatáson részt venni, ezért is nagy öröm, hogy ez a lehetőség újra helyben adott az ercsi gyerekek számára.

– Büszke vagyok arra, hogy Ercsi egy ilyen létesítménnyel gazdagodott. Sajnos az úszásoktatást illetően kimaradt három év, de bízom benne, hogy a gyerekek bepótolhatják az „elmaradásokat”. Rendkívül fontos a gyermekek életében a mozgás, melyek közül az egyik legegészségesebb az úszás. – fogalmazott Mészáros Lajos országgyűlési képviselő.

Az átadón jelen volt továbbá a kivitelező Szegletkő Kft. képviselője, valamint Szabó Tamás, Ercsi polgármestere, Gólics Ildikó alpolgármester és Orth László Béla, az Ercsi Eötvös József Általános Iskola intézményvezetője.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában