Nincs olyan, hogy elektromos autó számára fenntartott parkolóhely!

2023.07.18. 17:30

Hol lehet tölteni az elektromos autókat Székesfehérváron és milyen szabályok vonatkoznak rájuk? - utánajártunk

Manapság egyre több elektromos autót látni az utakon és ezt felismerve egyre több az elektromos töltőállomás is, amelyeket többnyire benzinkutakhoz és plázák, élelmiszer áruházak parkolójához telepítettek.

Déri Brenda

Fotó: Pixabay

 Székesfehérváron és a megyénk egyéb településein is gyakran lehet ’találkozni’ elektromos autókkal, illetve töltőállomásokkal, így felmerült bennünk, hogy vajon egy városnak vannak- e erre irányulóan kötelezettségei? Kell-e elektromos autók számára fenntartott parkolóhelyet, töltőállomást biztosítani? Kérdéseinkkel az önkormányzathoz fordultunk, akik mindenekelőtt elárulták: Nincs olyan, hogy elektromos autó számára fenntartott parkolóhely! Ami pedig a kialakított töltőhelyeket illeti, ott várakozni nem lehet, csak a töltés idejére állhatnak meg az autósok. Utóbbit a rendőrség is megerősítette. 

– Közterületen Székesfehérváron jelenleg több mint 10 helyszínen van töltési lehetőség – Mátyás király krt., Királysor, Gyümölcs utca, Fórum ABC mögött, Gáz utcai kosárlabda-csarnoknál, Huszár utcai parkoló, Béke tér, Seregélyesi úton a kórháznál, Sütő utca, Gellért újsor, Bátky Zs. u., Ybl ltp., József utca Skála parkoló elején – Fontos, hogy zöld rendszámmal a parkolás ingyenes a városban. A többi, áruházi, illetve szolgáltatói tulajdonú parkolókban az OTÉK szerint kötelezően telepítendő töltő – ennek teljesítéséről az érintetteket érdemes megkérdezni. A töltést ott célszerű megoldani, ahol az autós több időt eltölt, erre is jók a kereskedelmi egységek vagy szolgáltatók parkolói –.

Majd hozzátették, hogy Székesfehérváron – amiről mi magunk is beszámoltunk – június végén ultragyors elektromosautó-töltőket adtak át az E.ON és az Aldi együttműködésének köszönhetően, elősegítve ezzel az elektromobilitást. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában