Közlekedés

2023.07.24. 17:30

Szabályos közlekedés a Seregélyesi út-Mártírok útja kereszteződésében – Májer László rendőr őrnagyot kérdeztük II. rész (videós podcast)

A napokban ellátogattunk Székesfehérvár különböző pontjaira, hogy utánajárjunk mennyire szabálykövetők a közlekedők? Tisztában vannak-e azzal, hogy az egyes kereszteződésekben, körforgalmakban vagy útszakaszokon hogyan kell szabályosan közlekedni?

Déri Brenda

Forrás: Fehér Gábor / FMH

Második részünkben a Seregélyesi út-Mártírok útja kereszteződésében jártunk, ahol reggel, illetve délután nagy fennakadást szokott okozni a megnövekedett gépjárműforgalom. Kíváncsiak voltunk, hogy vajon mi lehet ennek az oka? Továbbá azt is megkérdeztük az őrnagytól, hogy hogyan kell szabályosan kanyarodni a kereszteződésben annak függvényében, hogy az Adonyi út vagy a Mártírok útja felől kanyarodnak a közlekedők a Seregélyesi útra. E kérdés főként azért merült fel, mert mind az Adonyi útról érkezők, mint pedig a Mártírok útjáról érkezők egyszerre kapnak zöld jelzést, azaz egyszerre indulhatnak el. Igen ám, de a Mártírok útja felől érkezőknek, ha balra kanyarodnak elsőbbséget kell adniuk a velük szemben érkezőknek, akik egyesen haladhatnak vagy kis ívben balra kanyarodhatnak. De mi történik akkor, ha ’beragadnak’ a kereszteződésbe a várakozás közben?

– A szabály szerint a kereszteződésbe úgy kell behajtani, hogy azt a szabad jelzés ideje alatt el is tudja hagyni a járművezető. De ezt egyénileg minden járművezetőnek fel kell mérni, hogy például ebben a kereszteződésben a szabad jelzés ideje alatt befér-e balra kanyarodva a Seregélyesi útra vagy sem – mondta, valamint azt is hozzátette, hogy a kölcsönös segítségnyújtás nagyon fontos a közlekedésben.

A Seregélyesi út-Mártírok útja kereszteződés példájánál maradva, az irányjelzés itt is nagyon fontos, hiszen, ha az Adonyi útról érkező kis ívben jobbra kanyarodik és kiteszi az irányjelzőt, valamint szabályosan a Seregélyesi út külső sávjába kanyarodik, akkor a Mártírok útja felől érkezőnek, aki balra kanyarodik nem kell várakoznia, hiszen ugyanúgy a Seregélyesi útra kanyarodik, csak a belső sávba. 

Alább található videós podcastunkban Májer László részletesebben is kifejti, hogy a kölcsönös segítségnyújtás, udvariasság miért elengedhetetlen a közlekedésben, valamint arra is kitér, hogy a kereszteződésben hogyan kerülhetők el a balesetveszélyes helyzetek. 


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában