Cukrászat, fémmegmunkálás, varrás - így telt a nap

2023.09.08. 17:30

Harmadik alkalommal rendezték meg a Belvárosi Nyitott Udvarok programsorozatot (galéria, videó)

Az iGenerációért Egyesület és a Székesfehérvári Szakképzési Centrum, a Múzeum közreműködésével idén is megrendezte a pályaorientációs eseményt, amelynek témáját Munkácsy Mihály festőművész és Neumann János matematikus életműve adta – írja az ÖKK.

Déri Brenda

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Közleményükben is olvasható, hogy a Belvárosi Nyitott Udvarok programsorozat 2020-ban indult útjára, méghozzá hagyományteremtő céllal. Az idei év témáját a Szent István Király Múzeumban hamarosan látható Munkácsy Mihály-kiállítás, Neumann János születésének 120. évfordulója, valamint a Magyar Honvédség megalakulásának 175. évfordulója inspirálta.

Fotó: Nagy Norbert / FMH

A Szent István Király Múzeum Rendház épületének udvarán zajló eseményen ki-ki a maga módján vette ki a részét. A széchenyisek asztalánál 3D-s nyomtatóval készült telefontartót nyerhettek azok, akik helyesen töltötték ki online a Neumann János életéről és munkásságáról szóló kvízt. A Deák cukrászai a matematikust és találmányát ábrázolták marcipánból, az istvánosok Munkácsy-kvízzel és terített asztallal várták a látogatókat. A jákysok Petőfi szülőházát tervezték meg kartondobozokból, a móriak a fafaragás, míg a vácisok a fémmegmunkálás alkotói folyamatát mutatták be. A Bugát technikum asztalánál egészségügy és környezetvédelem témakörben zajlottak foglalkozások, az árpádosoknál pedig sorra készültek a levendulával töltött ki dísztasakok.

Az eseményen Horváth Lajos Zoltán, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója örömmel osztotta meg a hírt, hogy az általuk felépített pályaorientációs rendszer bekerült a Fejér Vármegyei Értéktárba. De jelen volt még Belényesy Károly, szakmai igazgató, aki a Szent István Király Múzeum nevében köszöntötte a diákokat, valamint Pletser Ádám, szervező, az iGenerációért Egyesület elnöke, aki a program céljáról mesélt. Min mondta, szeretnék, ha erősödne a fehérvári diákok közössége, megismerjék egymást, ki mit tanul, illetve képet kapjanak az iskolák mindennapi életértől.

Az egész napon át tartó eseményen részt vett még Róth Péter alpolgármester is, aki kiemelte, hogy miért fontos a két évvel ezelőtt útjára indított kezdeményezés. – A Belvárosi Nyitott Udvarok rendezvénysorozattal az a célunk, hogy megmutassuk városunk értékeit a fiatal generációnak és idén külön öröm, hogy erre egy héttel a Munkácsy Mihály-kiállítás előtt került sor. A fiatalok pedig nem csak Székesfehérvár értékeit ismerhetik meg közelebbről, hanem megmutathatják a sajátjaikat is – fogalmazott.

Fotó: Nagy Norbert / FMH



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában