In memoriam

2023.11.01. 07:00

Elhunyt F. Petres Éva, a Szent István Király Múzeum egykori igazgatóhelyettese

Székesfehérvár közösségét ismét veszteség érte: szomorú hírről számolt be kedden késő este Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere közösségi oldalán. F. Petres Éva (1927-2023), aki 1950-től a Szent István Király Múzeum munkatársa, régésze, majd később igazgatóhelyettese volt, örök álomra hajtotta fejét.

Horváth-Buthy Lilla

Fotó: Cser-Palkovics András Facebook oldala

Mint fogalmazott, Éva néni férjével, Fitz Jenővel közösen a legnehezebb években segítette a múzeumot, megmaradt gyűjteményét túlélni. 

"Nélkülük, az Ő munkájuk nélkül szinte biztosan állíthatjuk: ma nem lenne Szent István Király Múzeum. Székesfehérvár minden polgára nevében őszinte részvétemet szeretném nyilvánítani a családnak és a Múzeum szakmai közösségének! F. Petres Éva emlékét örökre megőrizzük!" -írta a múzeum egykori igazgatóhelyetteséről, ki 2013 óta volt a város díszpolgára, valamint Fejér vármegye díszpolgára címmel is elismerték munkásságát.

Ugyancsak kedd este, a Szent István Király Múzeum is megható szavakkal búcsúzott F. Petres Évától, kit életének 97. esztendejében szólított magához a Teremtő. 

"F. Petres Éva a múzeum egyik legendás alakja volt, aki szívvel-lélekkel dolgozott kulturális értékeink megőrzéséért, s azok minél szélesebb körben történő megismertetéséért. Régészként, muzeológusként, könyvtárosként tevékenykedett, s alkotott maradandót. Kutatási területe az őskoron belül a vaskor és a bronzkor volt. Fejér vármegyében Lovasberény, Igar, Fehérvárcsurgó területén folytatott ásatásokat. Nevéhez fűződik a pákozdi kelta szentély feltárása. Állandó és időszaki kiállítások rendezője volt, a Gorsiumi napok szervezőjeként is dolgozott. A Magyar Régész Szövetség alapító tagja volt."  - fogalmaztak a nekrológban. "Lelke, távozásával fájó űrt hagyott maga után." - írták.

A teljes megemlékezés itt olvasható:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában