Gyöngyangyalka és betlehem

2023.12.11. 17:30

Közösségek adventje Szabadbattyánban

Ezen a vasárnapon a Móricz Zsigmond Művelődési Ház és Könyvtár közösségeinek adventjét rendezték meg Szabadbattyánban, a kultúra helyi otthonában. Bár mindegyik adventi hétvégét ők szervezik, de ez az alkalom kiemelten fontos volt a számukra. Közösségeik, csoportjaik okán.

V. Varga József

A szépkorúak Csíkvár Dalköre, jobbról vezetőjük, Mátrai Magda

Fotó: A művelődési ház

A kézműves-foglalkozáson Hegyiné Bíró Edit vezetésével gyöngyangyalkát készítettek az ügyes kezűek. Amint Márkusné Motkó Anett intézményvezetőtől megtudtuk: három alkotókör, szakkör működik náluk. A felnőttek festészeti foglalkozását Horváthné Mészáros Edit, a gyerekek kreatív festészeti szakkörét Kovácsné Igaz Gyöngyi vezeti, míg a kicsik és a nagyok egyaránt régi népi kézműves technikákat tanulhatnak Lődi Ildikó irányításával.

A délután folyamán megnyitották a településen élő Holbik Péter plüsskabala-kiállítását. Péter 5–6 éves kora óta gyűjti ezeket a figurákat. Az ünnepség folytatásában ünnepi gondolatokkal szolgált Szabó Ildikó polgármester, és ugyanő gyújtotta meg az adventi koszorú második, a reményt jelképező gyertyáját.

A fellépők sorában színpadra lépett a Pengetős Citeraegyüttes Balázs Lilla Enikő vezetésével, majd a kis néptáncosok következtek. A népi játékokat és a néptáncot Kiss Gábor tanítja a gyerkőcöknek.

Színpadra lépett a Sárrét Néptáncegyüttes is
Fotó: A művelődési ház

A Csíkvár Nyugdíjasklub erős bástyája a falunak, a művelődési háznak. Ha kell, langallót sütnek vagy palacsintát készítenek, de kórusuk, néptánccsoportjuk ugyanígy az ünnepségek állandó szereplője. A szépkorúak dalköre most karácsonyi énekeket hozott, vezetőjük Mátrai Magda.

A Sárrét Néptáncegyüttes jeles évfordulót ünnepelt a napokban: Kulcsár Imre, az együttes vezetője 25 évvel ezelőtt vette át a stafétabotot Hortobágyi Istvántól. Zártkörű ünnepséget tartottak ebből az alkalomból, a randevúra az együttes korábbi oktatóit és táncosait is meghívták. A nyilvános ünneplést jövőre, pünkösdkor tervezik. A néptáncosokat zárásképpen a Kákics együttes követte a színpadon, műsoruk a Nagyapám betleheme címet viselte.

A második adventi vasárnap vendéglátással fejeződött be: a lángost, a süteményt teával, forralt borral lehetett leöblíteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában