Arcanum

2024.01.27. 21:00

Fejér évfordulós emlékei: 1974-ben felforgatták a várost

Borsányi Bea

„Nem kell naponta gyalog, kerékpárral, autóbuszon vagy saját gépjárművel közlekedni a fehérvári utcákon, elég egyetlen autós látogatás a megyeszékhelyre ahhoz, hogy szembe tűnjék: alig van jelenleg a városnak néhány valójában jól járható útvonala. A város gyors fejlődése pedig, várhatóan tovább folyik, tovább növekszik a gépjárműforgalom az elkövetkező években. Meg kell oldani tehát a belső közlekedés korszerűsítését, sőt úgy kell megoldanunk, hogy előre tekintsünk, előkészítsük úthálózatunkat az eljövendő forgalom befogadására is.” Tudják, mikor írták ezt? 1974-ben! 

Az 1974. január 27-én megjelent Fejér Megyei Hírlap cikkében bemutatták, milyen úthálózat fejlesztéseket terveznek egy kétéves program keretében. A 8-as út szélesítése mellett tervezték fejleszteni a Széchenyi út-Horvát István úti kereszteződésétől a Vörösmarty tér - Piac tér érintkezési pontjáig terjedő útszakaszt, a Zámolyi utat a Móri úti elágazástól, a Seregélyesi utat a Ságvári ligettől (Halesz park) az autópálya felüljárójáig, valamint a Móri utat a Berényi út Dózsa György téri (Zichy liget) torkolatától a Fecskepart fölötti kereszttöltésig. Így vált az említett útvonalak jó része négysávossá. Az átépítéssel párhuzamosan kilenc nagy forgalomáteresztő-képességű csomópontot terveztek kialakítani: a 8-as útnál négyet, a Móri útnál hármat, a Seregélyesi útnál kettőt és a Zámolyi útnál egyet.

A kétéves közlekedési programban ugyanakkor a városi gyűjtőutak fejlesztését is tervezték, így szóba került a Ságvári liget és a Kempelen tér közötti szakasz fejlesztését, ideértve az Élmunkás út (Királysor) és a Rákóczi út rekonstrukcióját. Mindezek mellett kiépítésre várt a lakótelepek (Münnich, vagyis Tóváros és Fecskepart) belső úthálózata is. Az említettekre 120 millió forintot fordított a város. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában