Az elmúlt időszakot értékelték

2024.05.10. 11:16

Baráti találkozón idézte fel az elmúlt három évtizedet a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete

Közgyűlést és baráti találkozót tartott a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete csütörtök délután. Az eseményen a tagság felidézte az elmúlt három évtized munkáját, az emlékpark kialakításának folyamatát, valamint tanácskozott a következő időszak terveiről és kihívásairól is.

Gombor Lili

A tagság felidézte az elmúlt három évtized munkáját, és az emlékpark kialakításának folyamatát is.

Fotó: Simon Erika (ÖKK)

A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete 1995-ben, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör (HTBK) első vidéki szervezeteként alakult meg, amelynek mára közel kétszáz tagja van. A szervezet foglalkozik a fiatalok honvédelmi nevelésével, valamint erősíti a hazafias gondolkodást és a hazaszeretetet. Elindították a Hazafiság Iskolája programot és a Kárpát-medencei gyermekrajz-pályázatot. A HTBK alakította ki a pákozdi Katonai Emlékparkot is, ahol csütörtökön délután tartottak közgyűlést és baráti találkozót. Cser-Palkovics András polgármester és Warvasovszky Tihamér volt polgármester, a HTBK Székesfehérvári Szervezetének tiszteletbeli elnökei beszélgettek a tagokkal múltról, jelenről és jövőről.

Görög István, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezetének alelnöke a II. világháborús emlékműnél tartott koszorúzás után köszöntötte a megjelent tagokat, és felidézte a Katonai Emlékpark kialakításának kezdeteit, a tereprendezés napjait. Mint elmondta, nagy öröm számára, hogy közel harminc éve együtt vannak. ”Azt szeretnénk, hogy az előttünk álló évre vidáman, a jövőbe vetett hittel tekintsünk” – fogalmazott Görög István.

„Ilyen hely, ahol a történelmi múltat és a honvédséget egészen az I. világháborútól a NATO-csatlakozásig bemutatják, egész Európában nincsen. Erre büszkének kell lennünk” – mondta Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár korábbi polgármestere, a HTBK Székesfehérvári Szervezetének tiszteletbeli elnöke, aki szerint az eddig elért eredményekhez mindenki munkájára szükség volt. Visszaemlékezett Gyuricza Béla vezérezredesre, a szervezet alapító és örökös elnökére, akivel közösen keresték fel a székesfehérvári cégeket az obeliszk és a pákozdi terület ügyében. Az obeliszk akkoriban romos állapotban volt, még a lebontása is szóba került. Végül azonban az összefogásnak köszönhetően felújították, Pákozd pedig a magyar nemzettudat egyik fontos helyszíne lett. A korábbi városvezető szerint a fiatalok irányába kell nyitnia a szervezetnek, hiszen egyre jobban látszik, mennyire fontos a honvédelem és a hazaszeretet ügye – áll az ÖKK közleményében.

Cser-Palkovics András polgármester a Katonai Emlékpark fontossága kapcsán elmondta, hogy az emlékpark kiválóan alkalmas arra, hogy a katonatörténelmet megfogható módon mutassa be az idelátogatóknak, akik között rengeteg a diák is. A gyönyörű környezet és a színvonalas emlékpark jó példája az összefogásnak, hiszen az évtizedek óta egymásra épülő, közös munka kellett ahhoz, hogy az újabb és újabb fejlesztések megvalósuljanak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában