Változás!

2024.05.14. 11:30

Elektromos rolleresek, figyelem! – rátok is vonatkozhatnak az új szabályok

A hamarosan életbe lépő új szabály az e-roller tulajdonosokat is érintheti, ugyanis július 16-tól bővül azon járművek köre, amelyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni.

Déri Brenda

Fotó: Shutterstock

Az április 30-án kihirdetett új rendelkezés szerint az egyes mikromobilitási eszközökre is kiterjed a kgfb. ám az, hogy ez melyik járművet érinti az a gépjármű nettó tömegétől és annak tervezési sebességétől függ – derül ki a MABISZ közleményéből, ahogy az is, hogy a biztosítók legkésőbb június 8-ig állítják össze a mikromobilitási eszközökre vonatkozó díjtarifájukat, és az érintetteknek július 16-tól kell rendelkezniük érvényes kgfb-vel. 

Hangsúlyozzák továbbá, hogy olyan gépjármű esetében, amit nem vettek hatósági nyilvántartásba, azaz nincs rendszáma, a mindenkori használó is üzemben tartónak minősül. Ezért használat előtt mindenképpen meg kell győződni arról, hogy a járműnek kell-e, illetve van-e kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása. 

A MABISZ közzétett egy ábrát is, melyen jól látszik, hogy melyek azok a járművek, amelyekre az új szabályok alapján kell kgfb-t kötni. Hozzátéve az ábra tájékoztató jellegű: nem helyettesíti, nem egészíti ki és nem írja felül a hatályos jogszabályok rendelkezéseit.

E szerint ugyanekkor 25 kg-t nem meghaladó saját tömegű járművekre abban az esetben kell, ha tervezési sebessége meghaladja a 25km/h-t. Illetve a 25 kg-t meghaladó saját tömegű járművekre akkor kell, ha a 14 km/h-t haladja meg a tervezési sebesség. 

Fotó: MABISZ



 



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában