Arcanum

2024.05.27. 21:00

Fejér évfordulós emlékei

Tóth Réka

Régészeti kutatások Lovasberényben

1964 májusában megyénk újabb érdekes régészeti emlékének feltárásához láttak hozzá a székesfehérvári István Király Múzeum tudományos kutatói. A Lovasberény határában álló bronzkori földvár helyén kezdték meg a feltárás munkálatait.

Gazdag csigazsákmány

Nem mindennapi pénzszerzési lehetőség adatott negyven évvel ezelőtt a kor emberének. Az akkori esős, párás idő a szokásosnál is nagyobb tömegben csalta elő ugyanis az éticsigákat, a szedők pedig gazdag zsákmánnyal érkezhettek a felvevőhelyekre — fellendült a csigagyűjtési kedv. A külföldön sokfelé ínyenc falatként számon tartott csiga kilóját 13 forintért vették át az áfészek. Naponta két-három csigaszállítmányt indítottak külföldre, elsősorban Svájcba és Franciaországba. A csiga a MAVAD-nál sokáig csupán egyfajta erdei mellékterméknek számított az értékes vadak mellett, ám a kereslet élénkülésével a csiga mind rangosabb helyre került a vállalat exporttermékeinek listáján. 1983-ban például 1400 tonnát adtak el belőle, összesen 83 millió forint értékben. 

Az Ikarus Szabadbattyánban

A 1974-ben a szabadbattyániak már beszámolhattak arról, hogy a gyár segítségével óvodát építenek a községnek társadalmi munkában. A munkák elvégzéséhez a gyárban tíz szakcsoport alakult, egyenként húsz emberrel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában