Arcanum

2024.05.28. 17:00

Fejér évfordulós emlékei

Suplicz Zsolt

Bővülő együttműködés

„Magyar segítséggel felépült a szonginói biológiai kombinát. A kombinátban 1984-ben hatféle oltóanyagot kísérleteztek ki a háziállatok betegségeinek megelőzésére. A magyar–mongol gazdasági kapcsolatok mellett jelentősen bővültek a tudományos, műszaki kapcsolatok. Együttműködési szerződések jöttek létre különböző minisztériumok és intézmények között az erdészettől a vadgazdálkodásig. Szaporodnak a tanul mány utak, művészeti és kulturális rendezvények. Hazánkban sok mongol diák végzi tanulmányait, a többi között a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen és egyes műszaki főiskolákon. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen már egy évtizeddel ezelőtt fogadtak mongol nyelvet oktató lektort az Ulánbátori Állami Egyetemről”– olvasható a Fejér Megyei Hírlap 1984. május 28-i számában.

 

Tanácskozás a formáról

„Az ipari termékek felöltöztetői gyűltek össze tanácskozásra a székesfehérvári Technika Házában. Az első ipari formatervezési triennálén Takács László, a MTESZ Fejér megyei szervezetének titkára köszöntötte a szakmai nap résztvevőit, köztük az elnökségben helyet foglaló Závodi Imrét, az MSZMP KB tagját, a megyei tanács elnökét; Müller Istvánt, az OMFB elnökhelyettesét, az Ipari Formatervezési Tanács elnökét; Pohárnok Mihályt, a Kereskedelmi Kamara Ipari Formatervezési Tájékoztató Központ vezetőjét; Nagy Jenőnét, a megyei tanács elnökhelyettesét és Balázs Miklóst, Székesfehérvár tanácselnökét, aki szólt Székesfehérvár úttörő kezdeményezéséről, amelynek következtében a múlt héten megnyílt formatervezési kiállítás és a tegnap megrendezett szakmai tanácskozás egy háromévenként rendszeresen ismétlődő esemény nyitánya lehet; az Alba Regia napok rendezvénysorozatába ezentúl beletartozik a formatervezési triennálé is. Müller István, az Ipari Formatervezési Tanács elnöke az ipari formatervezés széles körű elterjesztésével kapcsolatos feladatokat választotta referátuma témájául. Megállapította, hogy túlzott optimizmusra, de túlzott pesszimizmusra sincs ok”– tudhatjuk meg a Fejér Megyei Hírlap ugyancsak 1984. május 28-i számából.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában