Arcanum

2024.05.31. 17:00

Fejér évfordulós emlékei

Héjj Vivien

Könyvtár-ajándék Bicskének

A bicskei napok 1984. évi rendezvénysorozata alkalmából jelentős esemény színhelye volt az akkor városi jogú nagyközség. A különleges adományról a Fejér Megyei Hírlap is beszámolt.

– Bakos Endre budapesti lakos, akit eddig semmi nem kötött Bicskéhez, a nagyközségnek adományozta több mint ötezer kötetes, több százezer forint értékű magánkönyvtárát. (…) A 75 éves adományozó szinte gyermekkora óta nagy könyvbarát, az évek során számos könyvritkaság került birtokába, amelyek nemsokára Bicske szellemi életét gyarapítják – írta az újság.

 

Híd épülhet Dunaújvárosban

Negyven évvel ezelőtt öt megye – köztük Fejér is – közlekedési és építési szakemberei tartottak konferenciát Győrben, ahol megvitatták az úgynevezett nagytávú közúthálózati terv észak-dunántúli vonatkozásait. Ez a nagytávú terv csaknem öt évtizedes útfejlesztés alapvető irányait szabta meg, és a magyar úthálózat nagyarányú átalakítását, valamint korszerűsítését irányozta elő.

– A terv két új dunai híd építését is előírja. Az egyik Dunaújvárosnál, a másik pedig a Kalocsa és Baja közti folyószakaszon épül majd meg – hozta a hírt lapunk.

 

Betörők a halottasházban

1994 májusának végén huszonnégy óra leforgása alatt hat betöréses lopás ismeretlen tettese ellen indított eljárást a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság. A krimikrónikából kiderül, betörtek többek között az abai halottasházba is, ahonnan gyertyatartókat és takarót vittek el az elkövetők, akik 2500 forint kárt okoztak. Szintén ilyentájt történt, hogy egy székesfehérvári lakos talált egy revolvert és három lőszert. Zsebében a „zsákmánnyal” sorra járta a kocsmákat, majd leittasodva egy parkban töltötte az éjszakát. Reggelre azonban a dzsekije, az iratai és a talált pisztoly is eltűnt. A Videoton rendészetén még aznap leadták a kabátot, a revolvert és a lőszereket, így a rendőrség megindíthatta a fegyver eredetének felderítését célzó eljárást.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában