Tanúságot tenni a Szentlélek ereje által

2024.05.20. 15:40

Imanap a „Jó hír” hordozóiért Bodajkon

A 20 éves Magyar Katolikus Rádióért adtak hálát és imádkoztak a szentmise alkalmával, amit a rádió élőben közvetített a zarándokhelyről.

Bokányi Zsolt

Fotó: Nagy Norbert / FMH

A szabadtérre tervezett alkalom megtartásához még az időjárás is tökéletesen alakult, így a nagy tömegekben érkező híveket semmi sem zavarta a Boldogságos Szűz Mária az Egyház anyja emléknapján, ahol Spányi Antal megyés püspök imádságra hívta az egyházmegye papságát, a szerzeteseket, a fiatalokat, a családokat, a Prohászka Imaszövetség tagjait és minden Katolikus Rádió hallgatót Bodajkra, a Mindenkor Segítő Szűz Mária Kegyhelyére, hogy együtt fohászkodjanak új papi és szerzetesi hivatásokért és hálát adjanak az alapításának 20 éves évfordulóját ünneplő Magyar Katolikus Rádióért.

Fotó: Nagy Norbert / FMH

A Magyar Katolikus Rádió idén ünnepli alapításának huszadik évfordulóját. A jeles esemény kapcsán a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia díjakat és elismerő okleveleket adományozott a Magyar Katolikus Rádió több munkatársának. A Magyar Katolikus Rádiót a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia húsz évvel ezelőtt, 2004-ben azzal a céllal hozta létre, hogy a magyar társadalomban a keresztény életfelfogást és erkölcsiséget megerősítse és terjessze. A közszolgálati műsorstruktúrának köszönhetően a katolikus rádió segít eligazodni és tájékozódni az élet számtalan területén, szerepet vállal a Katolikus Egyház tanításának hirdetésében, a magyar és az egyetemes kultúra, valamint anyanyelv értékeinek megőrzésében.

A tíz órától kezdődő szentmisét élőben közvetítette a Katolikus Rádió. Az alkalom zenei szolgálatát Varga László, a Váci Székesegyház és a Váci Szent Cecília Kórus karnagya biztosította. Kimondottan lélekemelő volt hogy már az esemény megkezdése előtt is rövid, de lelkileg is tökéletes ráhangolódást nyújtó módon gyakorolták a hívek a közös énekeket. A szentmise alkalmával elsőként Mórocz Tamás plébános, kanonok, c. apát, h. esperes köszöntötte az egybegyűlt híveket, és az elöljárókat. A szertartás alkalmával Spányi Antal megyés püspök elsőként a tanítványok küldetéséről és a rájuk kiáradó szentlélekről szólt, akiken keresztül az Úr tanítása hallatszik az egész világon, hiszen a keresztény ember küldetése, hogy hirdesse az evangéliumot. Tanúságot tenni! Ez a küldetése az egyház papjainak, de küldetés ez a tanúságtétel mindenki számára akit megszólított az Úr! – A Magyar Katolikus Rádiónak is ez a küldetése! Egy olyan világban, ahol az emberek egyre kevesebbet tudnak a hitről és a tanításról, de ezeknek az embereknek is szükségük van az evangéliummal való találkozásra! ….csak az Isten a tudója hány ember lelke gyógyult a rádió hullámhosszán, a szívét elérő igehirdetéssel, evangéliummal... – emelte ki szolgálatában a megyéspüspök. A szentmise végén a rádió munkatársai is elmondták rövid imádságaikat, kérve Isten áldását és a hívek imádságát is a munkájukra. A ceremóniát követően a nagyközönség számára lehetőség nyílt találkozásra és beszélgetésre is a Katolikus Rádió munkatársaival. Délután 13 órakor keresztutat jártak a felújított Kálvárián. 14 órakor pedig közös szentségimádást tartottak a kegytemplomban, és a találkozó zárásaként elimádkozták a Loretói litániát.

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Bodajki Mindenkor Segítő Szűz Mária-kegyhely:

A helyi hagyomány szerint államalapító királyunk, Szent István által is már látogatott bodajki kegyhely újkori felvirágoztatása a településen 1695-ben megjelenő kapucinus szerzeteseknek köszönhető. A koldulórendi barátok vélhetően a középkori alapokra kápolnát építettek, amelybe a környékbeli falvakba betelepített német ajkú lakosság körében nagy tiszteletnek örvendő Segítő Szűz Mária kegyképét helyezték el. A hely a felszentelésétől kezdve vonzotta a zarándokokat, akik fogadására 1728 és 1742 között felépült a ma is látható barokk templom. A templomhoz szervesen kapcsolódó plébániaépület 1755-ben épült kapucinus rendházként. A kolostor kertjéből leválasztott zarándokudvart, benne a hűs vizű forrással, valamint a szomszédos Kálvária-hegyre vezető keresztutat szintén a 18. század közepén alakították ki. Mindezek jelentős szereppel bírtak a zarándokok számának folyamatos gyarapodásában. Miután II. József király a szerzetesrendek jó részének működését betiltotta, 1788-ban a kapucinusok Bodajkot is elhagyták, a plébániát pedig a székesfehérvári egyházmegye vette át. A kegyhely töretlen népszerűsége miatt a zarándokudvart 1939 és 1942 között átépítették, bővítették. Az elmúlt évtizedben az épületek és környékük egészét átfogó fejlesztések történtek, amelyek nyomán kegytemplomunk ismét méltóvá vált, hogy elfoglalja helyét az ország legjelentősebb zarándokhelyei között.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában