Motorral a mellrák ellen

2024.05.12. 07:00

Szent Ágota-nap Sárszentágotán (Videó)

Motorral és anélkül is érkeztek zarándokok szombaton Sárszentágotára, Szent Ágota napja alkalmából.

Bokányi Zsolt

Fotó: Bokányi Zsolt / FMH

A Szent Ágota-plébánia, Sárszentágota önkormányzata, valamint a Magyar Rákellenes Liga Sárszentágotai Alapszervezete felkérésére az emlőbetegek védőszentje, Szent Ágota tiszteletére mutatott be szentmisét Spányi Antal megyés püspök paptársaival a zarándokhelyen. Az ünnep a sárbogárdi Huszics Vendel Kórus műsorával kezdődött, majd szentmisével folytatódott. Ezt követően a mellrák elleni küzdelemre figyelmet felhívó, már hagyománnyá vált motorosfelvonulás zajlott. A nőket érintő egyik leggyakoribb daganatos betegség a mellrák.

Évente több százezer nőt diagnosztizálnak a mellrák valamely típusával, és továbbra is a második helyen áll a vezető halálokok között a nők körében. A mellekben kialakuló csomókat a nők többsége felismeri, hála a prevenciós anyagoknak, ugyanis ma már sokan tisztában vannak a mell vizsgálatának helyes módjával. A ritkább vagy szokatlan tüneteket azonban sokan még mindig nehezen veszik észre, pedig a korai diagnosztizálás a kezelés sikerességét is meghatározza. 

Szabó-Mester Erika, a „Motorral a Mellrák Ellen” program nagykövete, aki sikeresen győzte le a betegséget
Fotó: Bokányi Zsolt / FMH

A sárszentágotai zarándokhely hitet és reményt nyújt a mellrákban szenvedő vagy abból felgyógyult betegeknek. A zarándoklat alkalmán részt vett Szabó-Mester Erika, a „Motorral a Mellrák Ellen” program nagykövete is, aki maga is átesett a betegségen, és elmondta, hogy a Sárszentágotán zajló zarándoklatot szeretnék országos programmá kiterjeszteni, hogy így is hitet adhassanak egymásnak a betegséggel küzdők. A teljes interjú a cikk végén található videóban.

Szent Ágota élete és vértanúsága:

Szent Ágota könyörögj értünk! Ünnepi szentmise a sárszentágotai templomban
Fotó: Bokányi Zsolt / FMH

Ágota Cataniában a mai Badia di Sant’Agata templom helyén született előkelő családban. Már folyt Decius császár keresztényüldözése, amikor a szépséges lányt Quinlianus helytartó kiszemelte magának. A lány azonban akkor már elhatározta, hogy életét Krisztusnak szenteli és a helytartó közeledését visszautasította. A helytartó megtudva, hogy Ágota keresztény, bosszúból egy hírhedt örömtanyára vitette, hogy ott átneveljék. Ágota azonban minden kísérletnek ellenállt. Ekkor a helytartó nagy haragra gerjedt és Ágotát bíróság elé állíttatta. A börtönben néhány nap leforgása alatt a kínzások egész sorát kellett kiállnia, de Ágotát nem tudták megtörni. Amikor a feldühödött bíró látta, hogy a lánnyal nem boldogul iszonyúan megverette és melleit levágatta. Emléke megőrizte ekkor elmondott szavait: “Embertelen zsarnok! Nem szégyelled, hogy egy nő testéről azt vágatod le, amiből mint gyermeket anyád téged is táplált? Tudd meg, hogy lelkemben továbbra is épek melleim, melyeket Istennek szenteltem. Belőlük merítek erőt magamnak.” Legendája szerint az ezt követő éjszakán megjelent előtte Szent Péter és teljesen meggyógyította. A zsarnok ezután éktelen haragra gerjedt és addig kínoztatta, míg a kínzásokba belehalt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában