Nem könnyű a babakocsis anyukák élete

2024.06.19. 17:00

Babakocsi a busz fedélzetén vagy a csomagtartóban? Nehéz helyzetek

Babakocsival utazni autóbuszon nem könnyű. Mert noha egyre több az alacsonypadlós fedélzetű helyközi járat, azért még mindig előfordul, hogy az anyukáknak segítségre van szükségük a felszálláshoz. Íme egy vidéki eset, amely rávilágít az emberi tényezőkre és arra, hogyan juttathatók el a kérések az illetékesekhez.

S. Töttő Rita

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Nem könnyű a babakocsis anyukák élete – akkor meg végképp nem, ha vidékről szeretnének bejutni a nagyvárosba betegségekkel küzdő babájukkal. Egy anyuka kereste fel szerkesztőségünket, aki már másfél évvel ezelőtt is nehézségekbe ütközött ezen a téren, s akkor is igyekeztünk segíteni. A nehézségek azonban időről-időre előjöttek, főleg akkor, amikor a helyközi járaton próbált meg boldogulni. Így ismét segítséget kért:

- Kicsi, többféle betegséggel küzdő gyermeket nevelek, akit hetente be kell vinni kezelésekre Székesfehérvárra. Amikor olyan busz érkezik, amire nem vihetem fel a babakocsit, a csomagtartóba kell nagy nehezen beküzdenem, teljesen egyedül a kocsit, a kicsivel a kezemben. Volt, hogy a vizes fűbe kellett letennem a gyereket, hogy összehajtsam a babakocsit. Nem segített senki – panaszolja olvasónk, aki szerint a csomagtér sem éppen tiszta, pedig a gyermek egészségét óvnia kell.

Ez egy soha meg nem szűnő nehézség, az pedig, hogy milyen busz érkezik, gyakran meglepetés – tudtuk meg, ahogy azt is: mindez a Pátka-Székesfehérvár útvonalon esik meg időnként vele. Ezért megkerestük a Volánbusz kommunikációs osztályát, ahol elmondták: ezen a vonalon, ilyen témában az elmúlt időszakban egyetlen bejelentés vagy panasz sem érkezett a társasághoz – sem a járművek tisztaságát, sem a munkatársaik munkavégzését illetően. Pedig ahhoz, hogy bármi változás vagy segítség érkezhessen, az illetékeseknek tudniuk kell róla. Ez minden hasonló panaszra vagy észrevételre igaz, ezért azt javasoljuk, amit a Volánbusz is: meg kell írni az észrevételt az [email protected] címre, a konkrétumok - pontos idő, hely, járat- és rendszám - megadásával. Így lehetséges kivizsgálni minden egyes esetet, s kötelességük a törvényes időn belül válaszolni a felmerülő bejelentésre is.

Az említett útvonalon egyébként naponta több autóbusz is közlekedik, ezek nagyrészt rendelkeznek fedélzeti babakocsi-tárolóval. A Volánbusz elárulta: a kifejezetten a pátkai telephelyhez tartozó dolgozó autóbusz viszont jelenleg műszaki vizsgára való felkészítés alatt áll, ezért helyette egy C56-os Ikarusz autóbusz közlekedik, ahol csak a csomagtérben lehet elhelyezni a babakocsit. Ezt a buszt, jelzésünk után azonnal elküldték takarításra.

Ami a fedélzetre felvitt babakocsira vonatkozó szabályokat illeti: erről a legfontosabb tudnivalókat a Volánbusz honlapján, a „Felszállhatok az autóbuszra babakocsiban ülő gyermekemmel?” kérdés alatt találtuk meg. E szerint az alacsony padlós buszok esetében a középső ajtón szállhatnak fel a babakocsis utasok. A korábbi típusú járművek fedélzete azonban annyira változatos, hogy azok esetében a legjobb megoldás a csomagtartó használata. Ha azonban a babakocsi felvihető a fedélzetre, arról a kísérő dönthet, hogyan utaztatja a gyermeket: a babakocsiban vagy ölben helyezi el. „Ez alól kivételt jelent, ha nemzetközi utazásnál az érintett országban a gyermekülés használata kötelező. Gyermekkocsiban a kisgyermek kizárólag akkor szállítható, ha az autóbuszon rendelkezésre áll gyermekkocsi elhelyezésére kijelölt hely. A kisgyermek csak bekötve és a kocsi rögzített állapotában szállítható” – áll még a leírásban.

A kellemetlenségek elkerülése érdekében a Volánbusz még azt is javasolja, hogy a gyermekkocsival utazók még az utazás előtt érdeklődjenek az érintett járatot végző autóbusz kialakításáról, a gyermekkocsi nyitott állapotban való szállításának lehetőségéről és feltételeiről az autóbusz-állomások telefonszámán.

De ne feledkezzünk meg a vizes fűbe helyezett baba képéről sem, miközben az utas egyedül küzd a babakocsi összecsukásával. Ezek valóban feszült helyzetek, amikor nehéz lehet higgadtan viselkedni, reagálni. Mégis érdemes, mert a buszsofőrt meg lehet kérni arra, hogy segítsen.

A Volánbusz azt kéri, hogy a régi típusú autóbuszok esetében – a szűkös folyosó, valamint a járatok változó telítettsége miatt – a babakocsival közlekedő utasok, a közlekedés és a többi utas biztonságára való tekintettel, a babakocsit már összecsukva, az autóbusz csomagtartójába helyeztessék el a gépjárművezetővel. „Társaságunk minden körülmények között elvárja munkatársaitól a segítőkész, udvarias magatartást és az előírás szerinti munkavégzést. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy munkatársaink fokozottan segítsék az időseket, a gyermekeket, a mozgás- és látássérülteket, a gyermekkocsival vagy kerekesszékkel közlekedőket utazásuk teljes időtartama alatt, amelyre az évente megismételt ismeretfelújító oktatás keretében is felhívjuk figyelmüket.”

A busztársaság, mint fogalmaz, arra törekszik, hogy a babakocsival közlekedők számára is biztosítsa a kulturált és akadálymentes utazást, ezért egyre több útvonalon közlekedtet alacsonypadlós járműveket, melyek középső ajtajánál akadálymentesen szállhatnak fel az utasok babakocsival is. A Volánbusz a 2018-ban indított jármű-fiatalítási programjában rendkívüli figyelmet fordít olyan járművek beszerzésére, amelyek alkalmasak az utastérben elhelyezett babakocsival történő utazásra – tették hozzá.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában