Pál Jenő és az ő gazdag, hosszú lecsengésű rózsakő bora

2024.06.19. 08:00

Bényei Ferenc-emlékverseny – Borverseny Soponyán

A sorban harmincötödik hegyközségi borversenyt, a Bényei Ferenc-emlékversenyt Soponyán, a borháznál rendezte meg a Soponyai Borgenerálisok Borrendje, Ulcz Gyula nagymester, a hegyközségi egyesület elnökének vezetésével.

V. Varga József

Borverseny a borháznál – soponyai borgenerálisok és Barócsi Zoltán (j-3), a zsűri elnöke

Fotó: Bernáth-Ulcz Adél

Az emlékversenyre az idén tizenegy településről érkeztek borok. A termelők összesen 103 mintával neveztek, amelyből 48 fajtafehér, 14 vegyesfehér, 13 fajtavörös, 10 otelló, 10 rosé és 8 vegyesvörös bor volt – tájékoztatta lapunkat Bernáth-Ulcz Adél kertészmérnök, szőlész-borász szakmérnök, okleveles borbíráló. Ezekből végül 78 bor részesült elismerő oklevélben, amelyből bronzérmet 32, ezüstöt 25 bor kapott. Szép számban érkeztek kiemelkedő borok az emlékversenyre, így a borászokból, borszakértőkből álló zsűri 21 bort talált aranyéremre érdemesnek. A program ezúttal is a vendégek fogadásával, helyi termékek kóstolójával kezdődött, majd a borverseny bírái három bizottságban értékelték a borokat. A borbarátokat helyben készült lángossal és sült kolbásszal várták a házigazdák. A bírálat ideje alatt a soponyai borok iránt érdeklődők, a helyi termelők vezetésével, az eseményre kinyitott pincékben, jó hangulatban kóstolhatták meg a szőlőhegyen termett borokat.

Délután, a hagyományokhoz híven, az Orbán-szobor ünnepélyes megkoszorúzása után Barócsi Zoltán borász, egyetemi oktató, a zsűri elnöke köszöntötte a gazdákat és családjaikat, majd többnyire dicsérő szavakkal értékelte a 2023-as évjárat borait. Végezetül átadták az okleveleket, a díjakat. A fehérborok kategóriagyőztese Pál Jenő, soponyai bortermelő lett, gazdag, hosszú lecsengésű rózsakő borával. A vörösborok kategóriagyőztese pedig ifj. Osváth István, soponyai termelő, syrah elnevezésű nagyon sokrétű, fűszeres borával. A rosé, siller, direkttermő borok összetett kategóriájában a nagy arany Márkovics Lajos, sárbogárdi termelőnek dukált kiemelkedően tartalmas kékfrankos rosé boráért. Az abszolút első helyezést, vagyis a soponyai borverseny legjobb bora címet az idei évben Pál Jenő 2023-as évjáratú rózsakő bora érdemelte ki – mondta el Bernát-Ulcz Adél.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában