Ismét egy idős asszonyt próbáltak becsapni

2024.06.13. 21:04

Egy határozott taxisofőr akadályozta meg a csalást

Bűnözők próbáltak jelentős mennyiségű pénzt kicsalni egy nyugdíjas asszonytól, akit egy taxisofőr határozott fellépése mentett meg a még nagyobb bajtól. A történet tanulságos, mondanivalója egyértelmű: sohasem lehetünk elég óvatosak!

Tihanyi Tamás

A kép a témához illő illusztráció: a vármegyei rendőr-főkapitányság munkatársa a Cédrus idősek alkotótáborában is tartott bűnmegelőzéssel kapcsolatos tájékoztatót, nagyrészt a leírtakhoz hasonló csalásokról beszélve

Fotó: feol.hu

Minap, délelőtt fél tíz után kevéssel kezdődött. Megszólalt az idős asszony telefonja, egy férfi volt a vonalban, aki azt állította, hogy a bankfelügyelet ügyintézője. Azt mondta, segíteni akar, mert az asszony csalássorozatban érintett, ő éppen a 125. áldozat, mert valaki a bankszámlájára hitelt akar felvenni. Azzal zárta a beszélgetést, hogy rövidesen egy kollégája hívja majd és elmondja a részleteket, mit kell tenni ebben a helyzetben.  

Sokkal később, már a rendőrségen az asszony a hangja alapján a férfit középkorúnak gondolta, modora hivatalosnak tűnt, jó kiejtéssel, akcentus nélkül beszélt. Amikor aztán jött a másik hívás, egy nő volt a vonalban. Azt mondta, az idős asszony azonnal menjen el a bankjába, vegye le a számlájáról az összes pénzt, vásároljon egy okostelefont, amire töltsön le egy bizonyos alkalmazást annak érdekében, hogy utána majd egy biztonságos, zárolt számlaszámra tudja rátenni a pénzét. A néni zavartan azt válaszolta, egyedül nem tud menni sehová. Erre a határozott női hang megadta az egyik taxivállalat központi hívószámát – tényleg, micsoda segítőkészség.  

 Az idős hölgy a vezetékes telefonján taxit hívott és a Székesfehérvárhoz közel eső községből elindult a megadott feladatot végrehajtani, a program szerint intézkedni. Azért volt szükség a vezetékes hívásra, mert a segítőkész női hang végig vonalban maradt, sőt, úgy tett még akkor is, amikor a taxi elindult a bank felé. A nő figyelmeztette az idős asszonyt, ne beszéljen a taxisnak arról, hogy miért kell a pénzintézetbe mennie. A bankban aztán a megtakarításának csak egy részét tudta készpénzben kivenni, mert a többihez csak néhány nap múlva tudott volna hozzájutni, akkor, ha azt előre bejelenti.  A nő a telefonban azt kérte, ne jelentse be ezt a szándékát, inkább menjen és vásárolja meg a telefont. Miután ez megtörtént, a női hang tulajdonosa kérte, töltse le az alkalmazást, de erre az idős hölgy azt válaszolta, ahhoz neki segítségre lesz szüksége, ezért felhívja a fiát, ő biztosan tudja majd, mi a teendő. Erre a nő a telefonban egyre hangosabbá és erőszakosabbá vált, de ez már feltűnt a taxisnak is: ez az utolsó beszélgetés ugyanis ismét az autóban zajlott. A sofőrnek elfogyott a türelme, a fejében megszólalt a vészcsengő, határozottan elkérte a készüléket, bontotta a hívást, majd egyenesen a Székesfehérvári Rendőrkapitányságra vitte az idős asszonyt.

A rendőrök mindig hangsúlyozzák, hogy nem lehet eléggé óvatosnak lenni
Fotó: feol.hu

A feljelentés megtörtént ismeretlen tettesek ellen, a bűncselekmény, a csalás kísérlete ugyanis nyilvánvaló. Az ilyen ügyekben azonban igen nehéz a rendőrségnek eredményt elérnie, hiszen egyre több a hasonló eset, az elkövetők jól álcázzák magukat és nehéz őket utólag beazonosítani. Esetünkben – hála a taxisofőr segítőkészségének és határozott fellépésének (gondolhatta volna úgy is, mi köze neki ahhoz, amit a kocsijában ülve kihall egy telefonbeszélgetésből) – az anyagi kár viszonylag nem lett jelentős. A nyugdíjas csak a taxival való ide-oda utazgatás és a feleslegesen vásárolt telefon árát veszítette el, a bankszámláján maradt nagyobb és a készpénzben felvett kisebb összeg nem lett a bűnözők zsákmánya.

A rendőrök minden létező módon igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy nem lehetünk elég éberek, a csalók ugyanis újabb és újabb trükkökkel próbálkoznak. Leggyakrabban idős embereket szemelnek ki maguknak célpontként. A segítségnyújtásban és a megelőzésben hírportálunk azzal tud közreműködni, hogy beszámolunk az esetről, hogy aki hasonló hívást fogad, tudja, az a legjobb, ha azonnal bontja a vonalat. Miután ez az eset a FEOL oldalán nyilvánosságra került, a csalók vélhetően – legalábbis Székesfehérvár környékén és Fejér vármegyében – valami mással próbálkoznak majd. Figyelem: ezek soha nem adják fel!    

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában