Fogyatékkal élők otthona nyílhat Seregélyesen

2024.06.08. 07:00

Még többeket ér el, terjeszkedik a szociális védőháló

A kistelepüléseken is szükség van arra, hogy a helyben élők megfelelő ellátáshoz jussanak. Amennyiben az önkormányzatok ehhez jó partnerre lelnek, a megoldás gyors és megnyugtató lehet. Mint például Seregélyesen.

Tihanyi Tamás

Az intézmény korszerű, otthonos környezetben fogadja az ellátottakat

Fotó: feol.hu

A Regionális Szociális Intézményfenntartó Központ kilenc éve alapította meg intézményét, a Tábita Alapszolgáltatási Központot azzal a céllal, hogy az egész országban valamennyi hozzá tartozó telephelyen kiszámítható, megbízható, folyamatos szakmai munkával szociális szolgáltatásokat biztosítson. Ma már napi több száz időskorú személy házigondozása, rászoruló szociális étkeztetése valósul meg munkájuk nyomán, de más nappali ellátást is végeznek, valamint bölcsődéket üzemeltetnek. Akik náluk dolgoznak, elkötelezték magukat a magas színvonal mellett.  

 Az ellátott községek önkormányzataival évek óta feladatellátási szerződéssel, szoros együttműködésben látják el a házi segítségnyújtást. Az önkormányzatok anyagi hozzájárulása ráadásul magasabb színvonalú szolgáltatást biztosít. Jellemzően a településeken nem összkomfortos családi házakban élnek az általuk segítettek, így a mindennapi életvitelüket azzal is támogatni kell, hogy a téli időszakban akár a fűtést, akár a bevásárlást oldják meg a szociális dolgozók. Néha pedig a gondozók segítenek a napi ügyintézésben is, akár egy hivatallal, akár a háziorvossal kell felvenni a kapcsolatot.

Két éve, a jelenlegi otthon megnyitóján: balról Heidl Beáta, a Tábita Alapszolgáltatási Központ igazgatója, Horváth Sándor, Seregélyes polgármestere, Varga Gábor országgyűlési képviselő és Hári Tibor, a Regionális Szociális Intézményfenntartó Központ főigazgatója
Fotó: FMH-archív

Seregélyesi telephelyük ma már több mint két esztendeje várja a hozzájuk fordulókat, a házi segítségnyújtással párhuzamosan 2022 márciusában ötven személy részére szenvedélybeteg nappali ellátást hoztak létre. Ez a szolgáltatás saját otthonukban élő, tizenhatodik életévüket betöltött rászorulók számára nyújt önkéntes alapon igénybe vehető, szociális, egészségügyi és mentális állapotnak megfelelő támogatást. A megnyitón Varga Gábor, a térség országgyűlési képviselője annak idején hangsúlyozta a szociális védőháló kiterjesztésének fontosságát és köszönetet mondott a fenntartó szervezet kezdeményezéséért.

„Egy ilyen intézmény igazi értékét az a munka adja meg, amit önök itt elvégeznek. Azt mondják, aki egy embert megment, az a világot menti meg: azt hiszem, itt is elég sok embert kell majd megmenteni. A fal az csak fal, de ami ennek az épületnek a lényegét adja, az a szeretet, az akarat, a kitartás!”, jelentette ki a közel harmincmillió forint értékű, felújító beruházás helyszínén. Az egykor raktárként hasznosított, három hónap alatt remekül átalakított ingatlant tizenöt évre kapta meg a szociális fenntartó az önkormányzattól.  

 Az eltelt időszak bebizonyította, hogy az új intézmény – mind a nagyközségben, mind pedig tágabb környezetében – jelentős hiányt pótolt a mindennapok során. Fejér vármegyében három településen – Seregélyesen, Csőszön és Tácon – biztosítanak házi segítségnyújtást, miközben a nappali ellátás szenvedélybetegek számára nyújt valóságos menedéket és számos lehetőséget arra, hogy újrakezdhessék életüket az otthon által biztosított támogató és szeretetteljes környezetben.

A felújítást a fenntartó végezte el, az ingatlant az önkormányzat biztosította, így lehetett avatni 2022-ben. De további elképzelések is vannak
Fotó: feol.hu

 A programok alkalmával az ellátottak családtagjaikkal együtt vesznek részt az eseményeken. A szervezet biztosítja az intézményi környezetben történő segítségnyújtást, de a munkatársak gyakran meglátogatják ellátottjaikat a saját otthonaikban is, kiemelt figyelmet fordítva azokra, akik nem elfogadható körülmények, netán rendezetlen tulajdonviszonyok között élnek, vagy több gyermeket nevelnek. A téli időszakban mindig megnövekszik az igény a meleg ruhára, matracra, takarókra. A házi- és a kezelőorvossal való kapcsolattartás révén a szolgáltatást igénybe vevők állapotát folyamatosan figyelemmel kísérik, a kórházba kerülőket meglátogatják, őket csomaggal segítik.

Ebben az évben azt tervezik, hogy fogyatékossággal élő személyek részére indítanak nappali ellátást Seregélyesen, mert a segítségnyújtásnak ez a formája még hiányzik a településen. A szociális munkások már jól ismerik azokat, akik fogyatékosságuk miatt valamilyen speciális fejlesztésre szorulnak. A jövőben a házi segítségnyújtás ellátási területét is bővítik majd, miközben a korábbinál jobban oda szeretnének figyelni azokra a gyerekekre, akiknek szenvedélybeteg szülők mellett kell felnőniük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában