Gyógyszerellátás

2024.06.14. 11:30

Nem kaphatók bizonyos gyógyszerek? – utánajártunk

Egy olvasói megkeresésnek igyekeztünk ismét utánajárni, miszerint bizonyos gyógyszerek, illetve azok ’helyettesítői’ jó ideje nem kaphatók már a gyógyszertárakban.

Déri Brenda

Illusztráció!

Forrás: Shutterstock

A szóban forgó gyógyszerek, amelyekből felfedezték a hiányt az az Ibandronsav, illetve a Betagen. Míg az előbbit a betegtájékoztató szerint a csontvesztés folyamatának visszafordítására, illetve a csonttörés valószínűségének csökkentésére szedik, addig utóbbit a szédülés, hányás vagy hányinger kezelésére. 

A gyógyszerellátást, illetve az ezzel kapcsolatos esetleges zavarokat a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ – NNGYK – követi nyomon, így őket kérdeztük arról, hogy érkezett-e jelzés a fent említett két gyógyszer hiányáról. Mindenekelőtt leszögezték: a gyógyszerhiány kialakulása nem új keletű és jellemzően nem megyespecifikus jelenség. A hiány oka pedig többféle lehet, gyártási, kapacitási vagy kereskedelmi jellegű problémák is felmerülhetnek. De emellett azt is kiemelték, hogy gyakran azért kerül le egy gyógyszer a hazai és nemzetközi gyógyszerpalettáról, mert elavult és helyette korszerűbb, új hatásmechanizmussal rendelkező, biztonságosabban és kevesebb mellékhatással alkalmazható készítmény kerül forgalomba.

De mi a helyzet a Ibandronsav és a Betagen hiánnyal?

„Ibandronsav-hiányról nincs tudomásunk, nagyon sok ilyen hatóanyagú készítmény van forgalomban – orális és parenterális egyaránt –, az ellátás biztosított ezekből a termékekből. A betahisztin hatóanyagú készítmények egy bizonyos gyártási kritériumnak való megfelelés okán egész Európában csökkentett, limitált mennyiségben állnak rendelkezésre” – adták tájékoztatásul a feol.hu-nak.

Hangsúlyozták továbbá, hogy a lakosság, a média és az orvosok felelős hozzáállásával, a pánikkeltés, illetve az indokolatlan felvásárlás elkerülésével az ellátási zavarok mértéke is csökkenne. 

„A legtöbb hiánytermék esetén rendelkezésre áll helyettesítő gyógyszer vagy alternatív terápia. Amennyiben nem elérhető valamely készítmény, minden esetben kérjék orvos vagy gyógyszerész segítségét. Javasoljuk, hogy a betegek mindenképpen időben keressék fel kezelőorvosukat, ha kimerülőben van a gyógyszerkészletük” – tették hozzá.

A fentiek mellett pedig azt is megtudtuk, hogy az NNGYK információi szerint Magyarországra a napokban érkezett egy nagyobb mennyiség és múlt hét pénteken megkezdődött a készletek újratöltése. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában