Frissen Fejérből

2024.06.09. 06:00

Polgármestereket és képviselőket választ Fejér vármegye – Általános tudnivalók

Önkormányzati választásokat tartanak június 9-én, vasárnap az országban, így Fejér megyében is. Emellett Sulyok Tamás köztársasági elnök erre a napra tűzte ki az Európai Parlament magyar tagjainak választását is.

Feol.hu

Június 9-én reggel 6 és este 7 óra között lehet szavazni az érvényes személyi okmányok felmutatását és a névjegyzék aláírását követően

Fotó: VN/Archív (Cseh Gábor)

A feol.hu egész nap, szinte percről percre követi az eseményeket, majd este beszámolunk az eredményekről is. Addig is mutatjuk az általános tudnivalókat a valasztas.hu oldal segítségével!

Időpontok, helyszínek

A  június 9-ei európai parlamenti, helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választáson a választópolgárok reggel 6 és este 7 óra között adhatják le szavazatukat Magyarország 10 ezer 119 szavazókörének valamelyikében. A szavazás lezárultát követően, 19 óra után kezdődik meg a leadott szavazatok megszámolása. A helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás vonatkozásában a Nemzeti Választási Iroda, a szavazólapok feldolgozottságának függvényében, várhatóan este 20 órától kezdi meg az eredmények közlését. 

Az európai parlamenti választás esetében a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény 344. paragrafusa értelmében 23 óra után kezdődhet meg a hivatalos eredmények közlése, mivel Olaszországban eddig tart a szavazás. A június 9-i választások részvételi adatai és eredményei a www.valasztas.hu oldalon követhetők nyomon.

 

Ki szavazhat?

A választópolgároknak a szavazás előtt igazolniuk kell személyazonosságukat, valamint lakcímüket vagy személyi azonosítójukat, melyet a lakcímkártya tartalmaz. Szavazni kizárólag érvényes személyi igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel lehet. A személyazonosság igazolására alkalmas továbbá az Európai Unió más tagállama által kiállított érvényes, fényképes személyi okmány is.

A szavazóhelyiségben az az állampolgár szavazhat, aki bemutatta érvényes személyi okmányait és a szavazóköri névjegyzékben is szerepel. A közös eljárásban megrendezendő európai parlamenti, helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választáson újdonság, hogy 

a választópolgárnak csak egy helyen kell aláírnia a névjegyzéket,

ezt követően adja át a szavazatszámláló bizottság a választó részre mindazon választás szavazólapjait, melyen szavazni jogosult.

Fontos, hogy a nemzetiségi választás szavazólapjait a zöld borítékba kell helyezni, és azt le is kell zárni, enélkül a szavazólap érvénytelen lesz.

Kikre szavazunk?

A megyei jogú városokban a választópolgárok polgármesterre és a települési egyéni választókerületi képviselőre szavazhatnak az európai parlamenti párlisták mellett. Amennyiben a választáson valaki nemzetiségi választópolgárként vesz részt, a fenti 3 szavazólapon túl további 3 – települési, területi, országos nemzetiségi – szavazólapot is kaphat.

A 10 ezer fő alatti és feletti településeken a választópolgárok minimum 4 és maximum 7 szavazólapot kaphatnak. A szavazáson ugyanis a választópolgárok leadhatják voksukat a polgármesterre, a települési kislistás egyéni választókerületi képviselőre, a vármegyei listára és szavazhatnak az európai parlament pártlistáira is. A nemzetiségi választópolgárok az említett 4 szavazólap mellett ezeken a településeken is plusz három szavazólapot kaphatnak még.

Fejér megyei adatok

Jelölések FEJÉR vármegyében

  • Polgármesterjelöltek száma: 220
  • Egyéni választókerületi jelöltek száma: 237
  • Települési kompenzációs listák száma: 23
  • Települési kompenzációs listás jelöltek száma: 211
  • Egyéni listás jelöltek száma: 1169
  • Összes jelölt száma: 1837

 

Jelöltek, listák a Fejér vármegyei önkormányzati választásokon

  • Vármegyei listák száma: 6
  • Vármegyei listás jelöltek száma: 121

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában