Fejér Évfordulós Emlékei

2 órája

A tanácselnök ebédelni ment, mert beadta a kulcsot a vadonatúj gép

Borsányi Bea

Folyik, folyna az aratás 

60 évvel ezelőtt ezen a napon főként a folyamatban lévő aratás szolgáltatta a legtöbb témát az újságban. Egy riportból többek között kiderült, hogy a zámolyi termelőszövetkezetben „nem kapaszkodnak egymásba ésszerűen, időt és fáradtságot megtakarítva a betakarítás egyes fázisainak fogaskerekei.” És mindezt tetézite, hogy zárva volt a tanácsháza, holott – jegyezi meg a cikket író – „az ésszerűség és a kötelező éberség azt ajánlaná, hogy legyen valaki a telefonnál ilyenkor is.” Csákváron sem találtak senkit a tanácsházán, holott még a gépállomáson is teljes volt a készenlét. Felcsúton a tanácselnök meg éppen ebédhez készülődött, amikor megérkezett az újságíró, mert a táblába vonult vadonatúj SZK 4-es „beadta a kulcsot”, ezért nem tudtak aratani. Szóval, folyt, vagy folyt volna a munka. Amúgy aznap is igazi nyári idő volt, a meleg pedig folytatódott: „Kevés felhő, eső nélkül. Gyenge, napközben mérsékelt légáramlás. A hőség tovább tart. Várható legmagasabb nappali hőmérséklet 30—35 fok között.” – állt az újság időjárásjelentésében.

Indul a technikusképzés!

1984 júliusában jelentették be, hogy az ősszel induló tanévben Fejérben is megkezdődik az új rendszerű, egyéves technikusképzés, amelyet először a felnőttoktatásban terveztek bevezetni: a fehérvári Jáky József Útépítési és Fenntartási Szakközépiskola magasépítő szakán. A nappali tagozaton a technikusképzést a megye több szakközépiskolájában az 1985—1986-os tanévben tervezték bevezetni, de ott sem mindenhol, csak az előzetesen felmért és kiválasztott intézményekben, így a Ságvári Endre Gép- és Híradásipari Szakközépiskolában (ma Széchenyi) az Ybl Miklós Közlekedésgépészeti Szakközépiskolában (ez a képzés megszűnt), a már említett Jákyban, valamint Dunaújvárosban a Bánki Donát Gépészeti, Acél- és Fémszerkezeti, Kohó- és öntőipari Szakközépiskolában (ma: Dunaújvárosi Egyetem Bánki Donát Technikum).

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában