Kitisztították a zámolyi Burján-árkot

12 órája

Az árvíz éppen szenteste érkezett tavaly (videó)

A napokban kitisztították a zámolyi Burján-árkot, amelyet teljesen benőtt a sás, elzárva ezzel a víz útját. A Vértesből lefolyó olvadt hólé tavaly éppen december 24-én este tört be a faluba, ahol több utcát és házat is fenyegetett az árvíz.

Borsányi Bea

Az árvíz hirtelen jött, több utcát is fenyegetett a víz, ami kertekbe, pincékbe tört be

Forrás: Sallai Mihály közösségi oldala

- Reményeink szerint ebben az évben mindenki a családjával töltheti a szentestét! – írta közösségi oldalán a munkát követően Zámoly polgármestere, aki a tavaly december 24-én hirtelen jött árvíz miatt elsőként vonult ki, hogy megszervezze a védekezést és maga is beállt a homokzsákok töltésébe, cipelésébe. Aznap rajta kívül még sokan szakították félbe az ünnepi készülődést és mentek önzetlenül segíteni. 

Az árvíz szenteste jött
Mindenki beszállt az árvíz elleni védekezésbe: balra Gunyits Ottó, helyi református lelkész, a platón Sallai Mihály, polgármester
Forrás: Sallai Mihály közösségi oldala

Szerencséjük volt. A Vértesben hirtelen megolvadt hóból származó víz néhány nap alatt lefolyt a területről, így az árvíz okozta fenyegetés is megszűnt. Sallai Mihály azóta szervezi, hogy a sással teljesen benőtt, vízelvezetésre alkalmatlan árkot szakszerűen kitakarítsák. – A Burján-árkot az elmúlt évtizedekben egyszer sem tisztították meg, így a tavalyi árvíz oka egyértelműen az volt, hogy nem tudta elvezetni a Vértesből a Velencei-tó irányába lefolyó vizet. Ezt a Vízügyes szakemberek, akik még akkor este kijöttek a helyszínre, egyértelműen megerősítették – mondta kérdésünkre Sallai Mihály, aki több hónapos egyeztetéseken van túl az árok tisztításának érdekében. Hozzátette, korábban is sor kerülhetett volna már a munkára, de mivel a területet gabonaföldek szegélyezik, ezért meg kellett várni, hogy lemenjen az aratás.

- A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársai több mint másfél kilométer hosszan takarították ki a Burján-árok medrét, utat adva a víznek, hogy ne ismétlődjön meg a tavaly karácsonyi árvíz, mely ugyan rendkívül közösség kovácsoló volt, de azért nem szívesen ismételnénk meg – mondta Sallai. 

Az ároktisztítást követően azonnal megindult a víz a Burján árokban, de a Vízügyi igazgatóság biztosra megy: az árvíz megelőzésére a munka a héten a belterületi árkok tisztításával folytatódik. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában