Nemcsak az árak, a kereslet is nőtt

2 órája

Drágultak a Fejér vármegyei ingatlanok

Fejér vármegyében folyamatos a kereslet az ingatlanokra, ugyanakkor az állami támogatások és az infláció is hat az árakra, így várhatóan mélyebben a zsebébe kell nyúlnia annak, aki saját ingatlanról álmodik. Van, ahol kiugró drágulás tapasztalható, míg egy ingatlantípus ára nem várt irányba mozdult el. Nézzük, mi vár azokra, akik idén vásárolnak ingatlant!

Gombor Lili

Fotó: FMH-archív (Nagy Norbert)

Kis mértékben észrevehető drágulást tapasztalt a 2023-as évhez képest az Ingatlan Plus a lakások és házak esetén is. Hasonló adatokat mért a Duna House is, amelynek Fejér vármegyei értékesítési adatai alapján 2024 első félévben a tavalyi évhez képest mindössze 3 százalékkal, közel 400 ezer forintra emelkedett a vármegyei átlagos négyzetméterár, az ingatlanvásárlásra fordított összeg átlaga pedig meghaladta a 31,1 millió forintot az összes ingatlantípust figyelembe véve. Az értékesítési adatok szerint a legjelentősebb árváltozás Dunaújváros esetében mérhető, itt az átlagos négyzetméterár 355 ezer forintról 400 ezer fölé emelkedett, ingatlanérték tekintetében azonban a tavalyi 23,6 millió forintról 19,6 millió forintra csökkent az átlag, amelyért 2024-ben átlagosan 20 négyzetméterrel kisebb, átlagosan 47 négyzetméterre módosult a vásárolt lakások által biztosított élettér. A királyok városában 4 százalékos enyhülés érezhető a megvalósult tranzakciók átlaga alapján a négyzetméterárak tekintetében, így Székesfehérváron 570 ezer forintos négyzetméterenkénti árszintre készülhetnek azok, akik idén ingatlant szeretnének vásárolni.

 

Elhúztak a lakásárak

A vármegyei átlagokat vizsgálva a legnépszerűbb ingatlantípus, a családi házak tekintetében 5 százalékos árváltozást mutatnak az adatok, így az átlag 350 ezer Ft/m2 fölé emelkedett. A téglaépítésű lakások átlagos négyzetméterárai esetében jelentősebb, megközelítőleg 20 százalékos növekedés tapasztalható, ez azonban részben annak is köszönhető, hogy idén arányaiban több jó, nagyon jó állapotú lakás értékesítésében működtek közre a Duna House szakemberei.

 

Nőtt a kereslet

Ahogy a teljes hazai ingatlanpiacon, úgy Fejér vármegyében is tapasztalható, hogy a gazdasági helyzet javulása, a kedvező kamatkörnyezet és a megújuló otthonteremtési támogatások fellendítették az ingatlanvásárlási kedvet – számolt be tapasztalatairól a Duna House. Legyen szó használt vagy új építésű ingatlanról, a kereslet folyamatos az Ingatlan Plus tapasztalatai szerint is. 

A Duna House adatai alapján a Fejér vármegyei szerződéskötések legnagyobb arányban, 29 százalékban első lakás vásárlása céljából köttettek, a vevők 22 százaléka nagyobb ingatlanba költözés miatt vásárolt ingatlant, a befektetési célú vételek aránya 19 százalék volt az idei első félévben.

Fejér vármegyében az otthonteremtők többsége, 17 százaléka a vármegyeszékhelyet választotta, 8 százalékuk pedig Dunaújvárosban lelt saját otthonra.

 

Előnyben a használt ingatlan

A vármegyei eladások alapján míg 2023-ban 68 százalékos többséggel döntöttek a vevők a családi házak mellett, addig idén 6 százalékponttal emelkedett az arányuk. Téglaépítésű lakás mellett a vásárlók 10–11 százaléka tette le a voksát az elmúlt év és az idei első félév adatai szerint, a panellakások népszerűsége 4 százalékponttal, 13 százalékra enyhült idén. 2023-hoz hasonlóan idén továbbra is a használt ingatlanokat részesítik előnyben a Fejér vármegyei vásárlók – derül ki a Duna House adataiból.

 

Olcsóbb lett a családi ház

Az ingatlanárak mozgását nagyban befolyásolja az adott ingatlantípus iránti kereslet változása. A Duna House-nál az idei székesfehérvári adásvételek között 71 százalékban lakásokra szerződtek, ennek ellenére az ingatlanközvetítőnél úgy látják, nem kizárt, hogy a családi házas övezetekben is emelkedtek valamelyest az árak. Azonban a 2023-ban értékesített, székesfehérvári családi házak adatait összevetve az idei évben új tulajdonosra talált házak adataival megállapítható, hogy 8 százalékkal enyhült az átlagos négyzetméterár az említett ingatlantípus esetében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában