Most nagyon jól jön a tavaly telepített okosbója

2024.07.12. 14:35

Kockázat van, dráma nincs a Velencei-tónál

Sokan emlékezhetnek rá, amikor az EFOTT idején és helyszínén a partot nyaldosó hullámok haltetemeket sodortak a parti kövekhez. Ez még 2021-ben történt, szerencsére a döglesztő hőség ellenére most nem jelentkezik ilyen probléma.

Tihanyi Tamás

Jelentős segítséget nyújt ezekben a napokban a szakemberek számára a tavaly elhelyezett okosbója

Fotó: MOHOSZ

Erről tájékoztatta a FEOL-t Pálinkás Imre, a Magyar Országos Horgász Szövetség velencei-tavi kirendeltségének vezetője.

– Az előző évekhez képest jól állunk, vitathatatlanul jelen van a kockázat, de amíg több, a helyzetet egyszerre súlyosbító tényező nem áll össze, addig nem kell aggódni, nincs itt a világvége. A harminc fok feletti vízhőmérséklet önmagában még nem életveszélyes a halak számára – mondta érdeklődésünkre a szakember. Aki hozzátette, hogy tíz nappal ezelőtt sokkal nehezebb helyzetbe kerültek a halak, mint amilyenben jelenleg vannak. Miért? – Egy érkező viharfront és erős szél akkor megmozgatta a tó vizét, ezért jelentős mennyiségű gáz szabadult fel. Szerencsére ez csak lokálisan történt meg a Velencei-tó területén, ezért a halak időben biztonságos helyre tudtak menekülni.

Pálinkás Imre arra emlékeztetett, hogy tegnap már harminc fok fölé emelkedett a víz hőmérséklete, éjszaka azonban az érkező észak-északkeleti szél egy kis lehűlést hozott, ennek hatására ez az érték 1,5-2 fokot csökkent. A szakemberek folyamatos készültségben vannak, munkájukat pedig sokban segíti az a tavaly elhelyezett sárga színű okosbója, amely állandó jelleggel figyeli a víz minőségét. Ez egy szakmai együttműködés eredménye, a mérőállomás képes a teljes vízoszlopban folyamatos, valós idejű vízminőség-monitoring feladatok tartós és automatikus ellátására. Az eszköz a maga területén teljesen újszerű, mivel korábban nem létezett olyan teljesen autonóm, energetikailag önálló működésre alkalmas berendezés, amely a természetes vizeken teljes éven át képes széleskörű és folyamatos vízminőség vizsgálat végzésére.

A horgászok közül a legkitartóbbak – és ez persze nem meglepetés –, gyengülő kapókedvet tapasztalnak ezekben a napokban, azonban este és éjszaka még mindig van esély halat, főként pontyot fogni. Minap egy türelmes sportember például ötkilós kopoltyúst zsákmányolt a legnépszerűbb magyarországi halfajtából. A párolgás ilyenkor nagy, pénteken délután 14 órakor a Velencei-tó vízállása 134 centiméteres volt az agárdi mérőeszköznél.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában