Vasárnap ismét repülőnap

2 órája

Börgöndi Légiparádé 2024: íme a részletek első kézből! (videóval)

Vasárnap ismét repülőnap Börgöndön! A programok már nyilvánosak, a szervezők pedig beszámoltak a részletekről is. A Börgöndi Légiparádéra gördülékeny bejutást és nagy parkolót ígértek. A nagy nap előtt ellátogattunk a helyszínre, íme a részletek!

S. Töttő Rita

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Huszonkilencedik alkalommal kerül sor Székesfehérvár határában, a börgöndi repülőtéren a Börgöndi Légiparádé látványos és nagyszabású programsorozatára, melynek részleteiről Szilády Dezső, az Albatrosz Repülő Egyesület elnöke számolt be szeptember 4-én.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

– Amikor év elején döntést kellett hoznunk a Légiparádé megrendezése kapcsán, óriási teher volt az egyesület tagjainak vállán, hiszen a tavalyi események még mindig nyomasztanak bennünket, és ez valószínű, még hosszú ideig elkísér bennünket. Viszont a tagság és vezetőség úgy döntött, hogy menni kell tovább… Minden bizonnyal Rózsavölgyi Viliék is ezt kérnék tőlünk.

Idén sem szakad meg tehát a Légiparádé, melyen a magyar repülés, a magyar repülőeszközök, a Magyar Honvédség légiereje és földi alakulata is bemutatkozik.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A parádé napja

Jó időt ígérnek az időjósok a szeptember 8-i napra, így várhatóan minden programot le tudnak bonyolítani a szervezők. A rendezvény hagyománya tehát tovább folytatódik, erősítette meg Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere is, aki szintén invitálta az érdeklődőket a vasárnapi rendezvényre.

Józsa Dávid elnökhelyettes a programokat részletezve elmondta: idén is elhozzák a börgöndi repülőnapra azt a két helikoptert, amely a magyar katonai repülést meghatározta. A levegőben tehát látható lesz a KA-26-os, a MI-2-es, de a sor itt nem ér véget: a szolnoki alakulattól érkezik dinamikus és statikus bemutatóra egy H145M helikopter, továbbá lesz HungaroCopter – amely azért is érdekes, mert magyar fejlesztésű könnyűhelikopter, amely többször volt már Németországban a világ legnagyobb kisrepülőgépes kiállításán, mutatott rá az elnökhelyettes. Érdekesség még – tette hozzá –, hogy berepülőpilótája 1982-ben Börgöndön kezdte meg a helikopteres repülését.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A helikopterek mellett a motoros műrepülés területén is széles palettát kínál az idei Légiparádé: Veres Zoltán MXS gépével, Vári Gyula – korábbi MIG 21-es és MIG-29-es pilóta – új gépével, egy JAK-55 géppel érkezik. Továbbá itt lesz a magyar fejlesztésű Genaviation GenPro műrepülőgép, illetve a szolnoki bázisról érkezik „a magyar pilótaképzés első lépcsőfoka”, egy Zlin 242-es, amely szintén bemutatót tart.

A hazai fejlesztésű gépek sora azonban itt még nem ér véget: érkezik a Dolhai Krisztián tervezte Altus, amely már öt világrekordot repült, de itt lesz a nagy kedvenc, a sugárhajtású L-29 Delfin kiképzőgép is, továbbá lesz Po-2-es és LI-2-es bemutató. A dinamikus légi bemutatók mellett a szárazföldön szintén megtalálják a látogatók a számukra kedves programokat: a hangárban található repüléstörténeti gyűjtemény például számos újdonságot tartogat az érdeklődők számára.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Gyakorlati tudnivalók

Autóval és tömegközlekedéssel egyaránt ki lehet jutni a szeptember 8-i Légiparádéra, ám a szervezők ajánlják a Piac térről induló retro buszokat, melyek menetrend szerint indulnak a repülőtérre. A helyszínre egyetlen út vezet, mégpedig a Börgöndi út, a Volán telepe mellett – hangsúlyozzák a szervezők, hozzátéve: minden egyéb út használhatatlan, ne is kísérletezzen vele senki. Forgalomra azért kell számítani, így azt ajánlják mindenkinek, hogy időben induljanak el. A kapukat 8 órakor nyitják, a beléptetés mostanra akadálymentessé vált, így gördülékenyen lehet leparkolni a helyszínen a járművekkel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában