Sérülékeny, sok törődést, szeretetet igényel

2 órája

Hagyományőrző faültetés a soponyai iskolában

Már hagyománnyá vált a soponyai Zichy János Általános Iskolában – mely az Örökös Ökoiskola cím birtokosa –, hogy minden évben az első osztályosok fát ültetnek közösen a tanévnyitón, az iskola udvarán. A gömbkőrist, melyet a nagyközség önkormányzata ajándékozott az intézménynek, Erdélyi Lilla ültette el az első osztályosok nevében.

V. Varga József

A gömbkőrist Erdélyi Lilla ültette el az első osztályosok nevében

Forrás: Az iskola

– Az iskolába lépő kisgyermekek ezzel a gesztussal hagynak maguk után maradandó emléket, ha rátekintünk erre a fára, mindig ők jutnak majd eszünkbe. Így történt ez az idei tanév kezdetén is – mondta el lapunknak a hagyományőrző faültetésről Hollósi Lászlóné Anikó iskolaigazgató.

A fa gyökere a múlthoz, a hagyományokhoz kapcsolódást jelzi, a fa lombjára felnézve mindenki a jövőbe tekint, a folyamatos gondozást, ápolást a törzs növekedése mutatja meg. Ez a fa ma még csak gyenge, törékeny hajtás, akárcsak a gyerekek. Sérülékeny, sok törődést, szeretetet igényel, míg megnő, akárcsak ők. Ki kell állnia a tűző Napot, szárazságot, erős szelet, fagyot, ahogyan a diákoknak is meg kell küzdeniük a rájuk váró nehézségekkel. Évek hosszú sora szükséges ahhoz, hogy a fa megerősödjön, s megmutassa igazi szépségét, ugyanúgy, ahogyan az első osztályosoknak is hosszú időre lesz szükségük, hogy megtalálják helyüket a világban, kibontakoztassák tehetségüket.

Forrás: Az iskola

– Ha a fiatalok példát látnak a környezetünk védelmére és ápolására, akkor felnőttként maguk is példát mutatnak majd az utánuk érkező generációk számára. Nagyon fontos, hogy a kisgyermekek az iskolában is tanulják a környezetünkért való felelős viselkedést, melyre egyre nagyobb szükség van ebben a folytonosan változó világunkban – tette hozzá Hollósiné Anikó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában