Nehéz kérdések, súlyos vádak

2 órája

Természetvédelmi területen helyeztek el veszélyes anyagokat?

Egy valamikori magánkézben működő külszíni bányaterület utóélete okoz fejtörést Pusztavám településen. A telex.hu szerint a bánya területének kötelező rekultivációja során mérgező anyagok tucatjait hordják a területre. A téma kapcsán felkerestük a település vezetését.

Palocsai Jenő

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Egy lakossági bejelentés nyomán pattant ki az az ügy, mely arról szól, hogy egyes állítások szerint veszélyes, szennyező anyagokat hordanak a Pusztavámhoz közeli, Márkushegyi bánya területére.

Nem a Márkushegyi bánya a hunyó

Mint azt megtudtuk, valójában nem a márkusi bányáról van szó, hanem az Oroszlány város közigazgatási területéhez tartozó „Cicahomok-bányáról”. A nagy port kavaró ügy elindítója az volt, hogy penetráns bűzt érzett a bejelentő, illetve szerinte a helyiek is, mely a rekultiváció okán éppen feltöltés alatt álló tómederből áradt.

– Csárdi Antal mintát vett a feltöltési talajból. Az akkreditált labor vizsgálatából kiderült, hogy több típusú fém- illetve félfém szennyezés található. A talaj arzén, bárium és ólomtartalma megközelíti az egészségügyi határértéket. A mérgező kadmiumból az egészségügyi határérték két és félszerese található, ahogy a króm is a határ felett van. Ezen felül a feltöltésére használt talajban az ásványolaj szénhidrogének mennyisége az egészségügyi határértéknek a 23 és félszerese. talajmintában a vizsgálat olyan multirezisztens baktériumok jelenlétét is kimutatta, melyeket az antibiotikumok túlnyomó többségükben nem tudnak elpusztítani. – fogalmaz a telex.hu.

A hír már hétvégén is borzolta a kedélyeket, és azóta még többen beszélnek róla, illetve érdeklődnek a pusztavámi önkormányzatnál, amely ki is adott ezzel kapcsolatban egy közleményt, saját közösségi oldalán:

„A telex.hu-n megjelent "Súlyosan szennyezett anyagokat hordtak a Pusztavám melletti természetvédelmi területre" című cikk nyomán természetesen Pusztavám Község Önkormányzata minden lehetséges fórumot, hatóságot bevonva tájékozódni fog a cikkben megjelentekről. Fontos megjegyezni, hogy az említett terület nem Pusztavám közigazgatási területén található. A kapott információkról tájékoztatni fogjuk önöket, az információk megérkeztéig türelmüket kérjük.”

A hatóság majd ellenőrzi a rekultivációt

Hétvégén nem értük el a település vezetését, ám hétfőn délelőtt tudtunk beszélni a jegyzővel.

– Egyelőre Csordás Mihály polgármester és én is futjuk a köreinket az ügyben. Amit egyelőre tudunk az az, hogy a Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal adta ki az engedélyt. Éppen ezért folyamatban van az engedélyező hatósággal való kapcsolatfelvétel az adott ügyben. Az engedélyt számos szakhatóság bevonásával adták ki, mindenki megtette a maga előírásait, és nyilván a hatóság majd ellenőrizni fogja, hogy az engedélyben foglaltaknak megfelelően történik-e a rekultiváció? – nyilatkozta lapunknak Iván Szilvia, Pusztavám jegyzője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában