Az anyaország képeit és ízeit idézték meg

2018.10.23. 07:10

Örmény ünnep volt a Művészetek Házában

Vasárnap délután a helyi örmény közösség tagjai találkoztak a megyeszékhelyen az Örmény Köztársaság kikiáltásának 27. évfordulója alkalmából!

Majer Tamás

Az örmény nemzeti ruhában lévő Szuzanna sokat tesz az örmény kultúra fehérvári ápolásáért

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Gevorkjan Szuzanna Levonovna, a Székesfehérvári Örmény Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese lapunknak elmondta, hogy a Magyarországon, Fehérváron élő, önmaguk örmény származását büszkén valló polgárok közül sokan nem beszélik az örmény nyelvet, nem Örményországban születtek. Nagyon sokan Erdélyből jöttek át Magyarországra, vagy családjukat eredeztetik onnan. Mások felmenői az örmény genocídium elől menekültek messzi országokba. (Az örmény népirtás kezdetének 1915. április 24-ét tekintjük. Örmény források szerint másfél millió örményt öltek meg vagy telepítettek ki lakóhelyéről az örmény genocídium során.)

Szuzanna egyébként Jerevánban született, a kilencvenes években került családjával Magyarországra.

Az örmény nemzeti ruhában lévő Szuzanna sokat tesz az örmény kultúra fehérvári ápolásáért
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ermone Zabel Martaian maga is örmény származású, Csíkszeredában született. A hagyományőrző rendezvény az ő kiállításával kezdődött. Bibliai témájú, örmény kódexekből inspirálódott festményei olajfestékkel készültek, mégpedig üvegre! Ezt követte a budapesti Urartu Örmény Színház Hotel Yerevan című egyfelvonásos vígjátékának bemutatója, majd a hagyományos örmény ételeket felsorakoztató vacsora közös elköltése. Egyebek mellett örmény sonka, marlenka és datolyaszilva is került az ünnepi asztalra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában