különböző stílusban

2018.11.07. 07:30

Betlehemek a nagyvilágból a Fejér Megyei Művelődési Központban

Fából, viaszból, gyapjúból, csuhéból és még sokféle anyagból készült betlehemi jászol idézi a karácsonyt a „Jászlak a nagyvilágból” című tárlaton a Megyei Művelődési Központban.

S. Töttő Rita

Különböző stílusú betlehemi jászlakat láthatunk

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Fejér Megyei Művelődési Központ annak a kiállításnak a házigazdája, amely kedden nyílt Radetzky Jenőné kézműves, népművelő betlehemi jászlainak gyűjteményéből. A „Jászlak a nagyvilágból” című tárlat megálmodója a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat Dunántúli Regionális Társasága (M-ART), amely a gyűjteményt november 29-ig mutatja be a Megyei Művelődési Központ kiállítótermében. A gyűjtő köszöntőbeszédében elmondta:

- Talán minden azzal az egyszerű, fekete jászolban alvó viasz Jézuskával kezdődött, amely most a bejárat mellett kapott helyet, s amely gyermekkorom karácsonyain ragyogta be az ünnepet. Őrzöm azóta is, teszem most is féltő gonddal a fa alá minden karácsony ünnepen.

Különböző stílusú betlehemi jászlakat láthatunk
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A betlehemi jászlak a világ különböző pontjairól származnak, vannak Ausztriából, Lengyelországból, Németországból, de az Amerikai Egyesült Államokból és Peruból is. Vannak köztük szobrok, legójátékok s még egy társasjáték is színesíti a gyűjteményt. A gyűjtő maga is számos alkotást készített, melyek szintén helyet kaptak a tárlaton.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában