könyvajánló

2020.04.14. 07:10

Unalomról pedig szó sem lehet

A jómódú családból származó, unatkozó festő lelki válságának és szenvedélyes kapcsolatának története bontakozik ki Alberto Moravia regényéből, miközben hiteles társadalom- és lélekrajzot is kapunk.

Bokros Judit

Bokros Judit ajánlja Moravia kötetét Fotó: archív

Fotó: fmh_foto

 

Az unalom – a cím egyszerre vonzó és kételyt ébresztő: vajon jó lesz ez a könyv? Hogyan lehet az unalomról úgy írni, hogy az az olvasónak érdekes legyen? Kételyeinket már az elveheti, hogy a művet a 20. század egyik legkiválóbb olasz regényírója, Alberto Moravia (1907–1990) írta, akinek e könyve annak idején öt év alatt huszonöt kiadást ért meg. Meggyőző népszerűség, és a regényt olvasva érezhetjük: nem véletlen.

A szerző a hatvanas évek Olaszországába kalauzol bennünket, szereplői pedig a társadalom két teljesen eltérő rétegéhez tartoznak. A főszereplő Dino, a festőművész, aki jómódú családból származik, s tulajdonképpen a kisujját sem kellene mozdítania azért, hogy boldoguljon, hiszen otthonról, magányosan élő anyjától mindig kaphat pénzt. Dino azonban nem akar élni e lehetőséggel – legalábbis egy darabig. Egészen addig, míg meg nem jelenik életében a kispolgári családhoz tartozó Cecília, akihez fokozatosan egyre erősebb szenvedély fűzi, ezért Dino egy idő után szinte bármit hajlandó megtenni azért, hogy Cecíliát ne veszítse el. A kiindulópont azonban az unalom. S nem annak szokványos, amolyan hétköznapi változata, amely a cselekvésnélküliségre vonatkozik. Itt sokkal súlyosabb esetről, az unalom elidegenítő típusáról van szó, arról, amikor már tulajdonképpen semmi sem képes felkelteni az egyén érdeklődését, ezért az illető már-már szinte teljes közönnyel szemléli a körülötte lévő világot, épp csak létezik benne. Dino ebben az állapotban ismerkedik meg a szomszédos festőművész furcsa halála után annak szeretőjével, a szintén sajátosan közönyös Cecíliával, aki remek szexuális partnernek bizonyul.

S ugyan Dino nagyon is jól tudja, hogyan vált „elődje”, a szomszéd festő mániájává a fiatal nő, és mi lett ennek a következménye, mégis belemegy a viszonyba, így fokozatosan ő maga is a nő és feléledő érzelmei rabjává válik.

A végkifejlet azonban még­sem annyira egyértelmű, amint azt az olvasó várná…

Rovatunk előző ajánlatai:

KultúrKarantén: Bűnözők története: „Senkise” bűnös

KultúrKarantén: a kalandregénytől a pszichológiáig ajánl könyveket az előszállási zenész, Marton Pál (videó)

KultúrKarantén: a Kennedy-gyilkosság nyomában, Stephen King szemével

KultúrKarantén: Nem tudja mit olvasson? Nézze át a fehérvári Mounier Stephane ajánlatát! (videó)

Szeme egy szellemi rózsafüzérnek – Tihanyi Tamás könyvajánlója

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában