kultúrmorzsa

2020.06.29. 08:00

Homokból művészet – Különleges kiállítás a Nyitrai úti Közösségi Házban

Több mint 50 darabos kiállítást mutatott be László Tibor református lelkész a Nyitrai úti Közösségi Házban.

Korondy Tamás

Ha van, amit aprólékos munkának hívunk, akkor talán az üvegképkészítés lenne az Fotó: Nagy Norbert / FMH

A homokolásos technika nem új keletű dolog, azonban legalább annyira nehéz – olykor nagyító alatt kell dolgozni, olyan részletekbe menő alkotások készülnek. Ilyenek László Tibor munkái is.

– Egy viszonylag vastag, erős, öntapadós fólia adja ehhez a maszkot, arra kerül föl az elkészítésre váró rajz, amelyet szikével, nagyon aprólékosan vágunk ki. Ezután kerül a homokolásra sor, amely persze nem sima, mezei homok, hanem szilícium-karbid – árulta el lapunknak a lelkész-művész, aki hozzátette: ez a szemes anyag az, ami keménységéből adódóan a leginkább alkalmas az üveg megmunkálására. Ennek segítségével lehetséges akár egy milliméter vastagságnál is vékonyabb vonalakat húzni, ez adja a kész kép szépségét.

Ha van, amit aprólékos munkának hívunk, akkor talán az üvegképkészítés
lenne az Fotó: Nagy Norbert / FMH

– Csináltam egy képet, amelyen a lakásom ablakából rálátva Székesfehérvár fő utcája látható a színház felől. Ez a kép itt is van a kiállításon, és azért említem meg külön, mert az egyik legnehezebb munkám, a lehető legnagyobb részletességgel vannak kidolgozva a házak ablakaitól kezdve az utcajelzések, minden. Hetekbe telik egy-egy ilyen munkát elkészíteni, persze vannak olyanok, akik ezt hivatásszerűen végzik, de sokkal hamarabb ők sem végeznek – zárta le László Tibor, aki egyben a Nyitrai úti Közösségi ház vezetője is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában