Újra élettel telt meg

2020.06.27. 07:40

Katolikus énekek a Hungarikumtól a Művelődési Házban

Végre újra énekkel teltek meg a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház falai is. A kényszerszünet után a héten a Hungarikum együttes lépett föl.

Bokros Judit

Mudris Anett és Kremnitzky Géza – aki négy hangszert is vitt magával az estre – alázattal adták elő az énekeket

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A népdalokat, feldolgozásokat és saját dalokat is játszó, idén tízesztendős Hungarikum (Mudris Anett – ének, Kremnitzky Géza – húros hangszerek) most különösen a helyszínhez illő repertoárral érkezett: elhangzottak ugyanis dalok a készülőben lévő, katolikus énekeket tartalmazó lemezükről is.

Erről először Kremnitzky Gézát kérdeztük.

– Az album összeállítására Tornyai Gábor atya kért fel bennünket, s vannak dalok, amelyekkel kifejezetten az ő ajánlására foglalkozunk. Egyebek mellett mostani, tömegeket megmozgató istenes énekeket is föl kellett kutatnunk, hogy ezeket is a mi akusztikus megközelítésünkben dolgozzuk fel. Helyet kapnak még a lemezen hagyományosabb és kevésbé ismert katolikus énekek is. Kaptunk útmutatót, amely alapján a kellő alázattal, a legjobb tudásunk szerint, a felelősséget átérezve álltunk neki a munkának – fogalmazott Kremnitzky Géza. A lemezre összesen huszonhárom track kerül rá, ám ez több éneket jelent, mert lesznek úgynevezett csokrok is. A dalok kronológiai sorrendben jönnek egymás után, időben egészen a középkortól a mai, újabb művekig, és lesz saját dal is.

A lemezfelvétel a július 6-ai héten kezdődik, és szeptemberre várható a megjelenés.

Mudris Anett és Kremnitzky Géza – aki négy hangszert is vitt magával az estre – alázattal adták elő az énekeket
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A veszélyhelyzet időszaka alatt természetesen a Hungarikum sem koncertezett, ám Anett és Géza találkoztak, hogy próbáljanak. Illetve

az egyébként rendszeres, havi egy klubkoncertjük helyett három online bejelentkezéssel voltak jelen kedvelőik életében. Emellett kicsit pihentek, valamint készültek az új lemezre, mert ezzel nagyon sok munka van.

Mudris Anett nagyon sok népi ihletésű dalt fedezett föl a régi kottáskönyvekben, így az énekek nagy része már ismerős volt számára. Ezeket azonban újra kellett gondolni, s tanultak egészen újakat is, amelyek viszonylag nehezen adták magukat – mesélte. Egy-egy éneket bizony hosszabb ideig kell érlelni, mert mindig másként mutatja magát. Kiemelni egyet sem nagyon tudott jelenleg, mert egyelőre egységesnek tűnik számára az anyag.

Anett pedagógusként otthonról tanított az elmúlt három hónapban. Eközben foglalkozott gyermekével, akivel nagyon szeretnek együtt lenni, tanulni. Most viszont jó volt már visszatérni és igazi, élő koncertre készülni. A közönség is láthatóan hálás volt az offline élményért, s az istenes énekek valóban nagyon szépen szóltak a hungarikumos megvalósításban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában