Koronavírus Fejérben

2020.12.02. 09:15

Online Airlines – A karantén légitársaság – Élményekből született a velencei Kalmár Zsolt kötete

Megjelent az „Online Airlines – A karantén légitársaság” címmel a velencei Kalmár Zsolt képi gondolkodó ingyenesen letölthető kötete. A könyv öt földrészen átélt élménytöredékeit és a helyszíneken készített fotóit tartalmazza.

S. Töttő Rita

Kalmár Zsolt kötetet alkotott emlékeiből

Fotó: család

Mi volt a kötet célja?

– Már régóta foglalkoztatott, hogy azt a rengeteg vizuális és emocionális élményt, amelyeket öt földrészen tett utazásaimon szereztem és fotóztam, valamilyen formában meg kellene osztani. Aztán jött a koronavírus. Kétszeresen is sújtott az ügy, mint rendezvényszervezőt és mint amatőr világjárót. Lehetett választani a végső elkeseredés és az alkotás között. Szerencsére pont ebben az időszakban jelent meg egy riport az Emmi kultúráért felelős államtitkárával, Fekete Péterrel, aki arra biztatta a közművelődésben dolgozó „munkanélkülieket”, hogy találják meg azt a formát, amivel a szakmájukban a legnagyobb segítséget képesek nyújtani a célközönség számára. Ekkor jött az ötlet: idő van, energia van, hát legyen egy könyv. Megszületett. Először közösségi oldalamon, majd pedig nyomtatott formában, a miskolci Könyvműhely gondozásában.

Mely élményeket emelné ki a kötetben megjelentek közül?

– Talán a legnagyobb élmény az, ha megtaláljuk azokat a dolgokat, amelyek nincsenek a képeslapokon. Ehhez viszont rengeteg rizikót kell vállalni. A nem csoportos út, az egyéni utazás tervezés és felelősség. Bár azt vallom, hogy hazánk közvetlen környezetében szinte minden olyan élményben részesülhetünk, mint a világon, nekem mégis Vietnam volt az, ami még Indiát is überelte. A zajok, az illatok, a kontrasztok és mindemellett az örök optimizmus, ami ezt a népet jellemzi. Itt mindennek az ellenkezője van, mint amire számítottam és még az sem úgy.

Kalmár Zsolt kötetet alkotott emlékeiből
Fotó: család

Milyen tervei vannak a közeljövőre nézve, tekintve, hogy továbbra sem lehet igazán utazni?

– Már életkoromnál fogva sem utazhatok úgy, mint régen. Nincs két évem a nyugdíjig. Persze lelkesedésből nincs hiány. Elméletben Izland, a Galápagos-szigetek és Kuala Lumpur még hátralenne, de én már egy Montenegrónak, egy erdélyi körútnak, vagy egy Alacsony-Tátrának is nagyon tudnék örülni, nem beszélve hazánk csodás tájegységeiről. Ami fontos, hogy amiben részem volt, azt már nem vehetik el tőlem és bárhol járok, apró részletekről eszembe jut a mindenség!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában