Meglátjuk, milyen szép is az élet

2021.01.01. 16:00

Békenagykövet lett a velencei gitáros: Bernáth Ferenc húszéves munkásságát jutalmazták

Az Egyetemes Béke Szövetsége magyarországi Szervezetének köszönhetően jótékonysági tevékenységéért a Béke Nagykövete kitüntetést vehette át a velencei Bernáth Ferenc idén ősszel. A szövetség lényege, fogalmazott a kitüntetett: „Tedd azt másokért, amit szeretnél, hogy érted tegyenek.” A gitárművész a civil életében is fontosnak tartja ezt az alapelvet.

S. Töttő Rita

Panaszkodás helyett kezdjünk el valami jót cselekedni – javasolja Bernáth Ferenc

Fotó: Bernáth Ferenc

Milyen ügyet szolgál az Egyetemes Béke Szövetsége? Melyek a legfontosabb alapelvei?

– A szövetség lényege, mondhatni, mottója, hogy „Tedd azt másokért, amit szeretnél, hogy érted tegyenek.” Valójában a szövetség alapítója, Sun Myung Moon tiszteletes, és az Egyetemes Béke Szövetsége (Universal Peace Federation – UPF – a szerk.) legfőbb jellegzetessége, hogy a mai világban meglévő konfliktusok, válságok ellenére hisz és bízik abban, hogy világunk és társadalmaink képesek arra, hogy békében éljenek és működjenek, mert ehhez minden adottság megvan, és ez csak az emberi jó szándék és akarat függvénye. A szövetség legfőbb célja ezért, hogy öszszefogja azokat, akik a békét keresik és hajlandóak tenni a társadalmainkat megosztó korlátok és akadályok legyőzéséért, akik készek, hogy békenagykövetekként, új típusú vezetőkként tapasztalatukkal, tudásukkal, elkötelezettségük kel szolgálják a békés társadalom és világ ügyét.

Milyen jótékonysági munka apropóján kapta az elismerést?

– Ez igazából egy húszéves tevékenység elismerése volt, mintsem egy apropó. Egyre több tanítás van arról, hogyan legyünk sikeresek, minden profitorientált, egyre nagyobb a versengés, és sajnos azt látom, hogy sokan mások sárba tiprásával, gátlástalan eszközökkel érik el sikereiket, és erre még büszkék is. Ez nincs így rendjén. Ezeket látván egyre erősödött bennem egy olyan meglátás, hogy az életben nemcsak a magunk javát kell keresnünk, hanem szolgálnunk is kell mások felé. Hiszem, hogy nem kell milliomosnak lenni ahhoz, hogy másokat segítsünk, mindenkinek vannak eszközei a saját életterületén, amivel segíthet embertársának. Én próbálom jó célokra fordítani azt a tehetséget, amit a Teremtőtől kaptam. Így aztán elkezdtem jótékonysági koncerteket szervezni különböző szervezetek, alapítványok, kórházak javára, de létrehoztam több nemzetközi jótékonysági projektet is. Továbbá próbálom a tanítványaimat is erre nevelni, és egy másik ilyen misszióm a fiatal tehetségek segítése. Többek között így született a „Velencei Gitáros Napok” Nemzetközi gitárfesztivál is, amelyről a Fejér Megyei Hírlap is tudósított.

Panaszkodás helyett kezdjünk el valami jót cselekedni – javasolja Bernáth Ferenc
Fotó: Bernáth Ferenc

Mit jelent ez a kitüntetés, milyen felelősséggel jár?

– Egyrészt, egy jóleső érzés, egy visszacsatolás, hogy jó az, amit csinálok, és valljuk be, mindenkinek jólesik, ha valamilyen módon megdicsérik. Másrészt tényleg felelősség is, hiszen más, amikor mint művész, szakmai berkeken belül kapok egy díjat, és más az, amikor az egész életvitelünkkel kell példát mutatni másoknak. De ez nem jelent gondot, hiszen eddig is missziómnak éreztem és belső indíttatásból végeztem ezen tevékenységemet, a békenagyköveti cím pedig még jobban megerősített benne, és újult erővel folytatom azt.

Milyen tervei vannak a jövőre nézve és milyen útmutatást adna a ma emberének?

– Bár a mostani járványhelyzet megnehezíti mindnyájunk munkáját, hiszen rengeteg koncert maradt el 2020-ban, közöttük több nagyszabású jótékonysági rendezvény is, azért bízom benne, hogy ez a vírus még nem a föld végső kiáltása és nemsokára folytatom missziómat. És ha már a Földről beszéltünk, útmutatásként annyit tudnék mondani, hogy vegyük csak észre, mennyit vétkezünk ellene, pedig ha a Föld akarná, csak megrázná magát és úgy peregne le róla az emberiség, mint víz a kutyáról, amikor az kijön a tóból és megrázza magát. Ezt nem szabadna elfelejtenünk. Lehet panaszkodni a mai világban sok mindenre, és okkal lehet, de javaslom, hogy panaszkodás helyett kezdjünk el valami jót cselekedni. Nem kell azonnal klímakonferenciák szervezésében gondolkodni, kezdjük például azzal, hogy elvisszük a szemetünket a kukáig, nézzünk körbe, hogyan lehetünk hasznosak és legyünk is azok a közvetlen környezetünkben, és meglátjuk, hogy milyen szép is az élet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában