Frissen Fejérből

2021.09.13. 07:10

Családias hangulatú zeneszerzői est Nyéken

A Halász-kastélyban csendültek fel szombaton este a Keresztury-Albert Zsolt zeneszerző által írt művek fiatal előadóművészek, zeneakadémisták tolmácsolásában.

Déri Brenda

Képünkön Gál-Tamási Anna, Asztalos Dorottya, Albert Béla valamint Tóka Szabolcs adja elő Keresztury-Albert Zsolt egyik művét

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Szombat este 18 órakor kezdődött a koncert, a hangszerek játéka a kastélyban, de azért némelyik darabot énekelve is hallhattuk. Hétköznapok a Pusztában címmel rendezte meg Zsolt az ötödik zeneszerzői estjét, melynek nem is találhatott volna jobb helyszínt, mint a Halász-kastély idilli környezetét. Zsolt a zeneiskolai előtanulmányok után harmincéves korában kezdett el orgonán játszani, s ekkoriban kezdett el először gitárra írt, könnyedebb darabokat alkotni.

A népzenék motívumai már ekkor is fellelhetők voltak műveiben. Később elkezdett nyitni a néptánc felé, így került közvetlen kapcsolatba a magyar népzenével, ami azóta is munkássága ihletője és éltetője. Amint arról szombati interjúnkban Zsolt beszélt, ő maga nem szereti előadni szerzeményeit, inkább a háttérben dolgozik, az alkotás az ő asztala. Éppen ezért zeneakadémisták, fiatal előadóművészek és az édesapja szólaltatták meg műveit.

Képünkön Gál-Tamási Anna, Asztalos Dorottya, Dobozy Ágoston adja elő Keresztury-Albert Zsolt egyik művét
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ennek ellenére mégis láthattuk egy kis ideig a rivaldafényben, ugyanis az est házigazdája szerepet azért elvállalta. A darabok és az előadók felkonferálásáért felelt, illetve némelyik mű megszületésével kapcsolatban elmesélt egy-egy történetet is. A közel másfél órás műsor alatt hét darabot hallhattunk, hol zongorán, hol pedig trióban – hegedű, zongora, cselló. Majd az esemény zárásaként egy közös koccintásra invitálta a megjelenteket. A meghívással sokan éltek, így a végére egy valóban családias, beszélgetős este kerekedett Kápolnásnyéken.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában