Kézről kézre jár

2022.01.06. 08:30

Továbbadják a zámolyi receptkönyvet

Helyi recepteket keresnek, gyűjtenek a faluban. A kezdeményezés január közepén indul útjára, méghozzá a régi emlékkönyvek mintájára, amit az elképzelés szerint kézről kézre adnának.

Borsányi Bea

Langallót, vagy más néven kenyérlángost Zámolyon is sütnek. A kép októberben készült a falu kemencéjénél

Forrás: Önkormányzat

– Lokálpatriótának tartom magam, szeretnék minél többet megtudni a faluról, amit aztán tovább is adnék. Úgy vélem, nem csak beszélni kell a régi szokások, hagyományok és történetek megőrzéséről, de tenni is érte. Ezért gondoltam arra, amíg nem késő, és élnek még az idősek közül többen is a községben, gyűjtsük össze azokat a recepteket, amik a helyi szokásoknak megfelelően, helyi alapanyagokból készült, netán kifejezetten zámolyi ételek elkészítését írják le – mondta az ötlet gazdája, Tanárki Gábor, Zámoly alpolgármestere, aki nem mellesleg szakács szakoktatóként tanít a Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskolában.

 

Finom falatok kerülnek a könyvbe is 

Forrás: Zámolyi Önkormányzat

Az eredeti koncepció szerint az ötletgazda elektronikus levélben várta volna a receptúrákat, ám rájött, az idős korosztály nagy része nem használ számítógépet, így vélhetően nem fog aktívan részt venni a kezdeményezésben. Újabb ötlet született a receptek összegyűjtésére: az emlékkönyv mintájára, egy kézről kézre adható könyvet nyitnak.

 

– A kézzel írt forma talán népszerűbb lesz. Úgy tervezem, január közepén indítom útjára a zámolyi recepteskönyvet, amelyet elsőként édesanyámnak adok oda. A továbbiakban aztán mindig az aktuális receptíró találja ki, kinek adja tovább. A könyv fizikai eljuttatásában az új címzetthez, természetesen segítek, ha kell – árulta el az ötletgazda, aki azt is elmondta, ő maga nem tud kifejezetten zámolyi ételről. Azt viszont tudjuk, hogy vannak ételek, amelyek tájegységenként másként készültek és készülnek még ma is, az adott régióban elérhető zöldség-, és húsalapanyagoknak megfelelően.

 

Mellettük pedig megemlíthetők azok a jellemző fogások, amiket egy-egy családi vagy vallási ünnepen készítettek. Zámolyon az egyik ilyen fontos ünnep volt a búcsú, amit Lőrinc napján tartottak. Eddigre már bőven beérett a paprika, a paradicsom, ezért a búcsúi ebédek egyik jellegzetes fogása volt a töltött paprika. De került az asztalra több helyen sült kacsa is, mert eddigre már meghíztak a tömött kacsák, és sütöttek még langalló (kenyérlángos) típusú kelt tésztákat is. A receptek gyűjtése éppen azért izgalmas, mert kiderülhet, létezik tipikusan zámolyi fogás.

 

Akihez eljut tehát a kiskönyv, írjon bele bátran leves-, főétel- vagy desszertreceptet (vagy küldje a [email protected] e-mail-címre)! Tanárki Gábor szerint az sem baj, ha újabbak kerülnek bele, hiszen egyszer majd azok is „régiek” lesznek. Ha pedig összeáll a zámolyi recepttár, szeretnék majd ki is adni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában