Szemlélődés és valóságélmény

2023.03.18. 11:00

Pallay-emlékkiállítás nyílt Szabadbattyánban

Pallay József festő- és grafikusművészre, születésének 120 éves évfordulóján, kiállításon emlékeztek pénteken, a szabadbattyáni községházán.

V. Varga József

Gärtner József a Pallay-hagyaték örököse

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Az alkotó – aki meghatározó szerepet töltött be a 20. század ötvenes-hatvanas éveinek székesfehérvári, Fejér megyei művészeti életében – 1903-ban Szabadbattyánban született. A művész özvegye, az azóta elhunyt Vanda asszony még 2004-ben férje nyolc olajfestményét adományozta a településnek. Így kezdődött a kapcsolat. A jeles kulturális örökség – hála a mecénásoknak, Gärtner Józsefnek, Varga Zsoltnak, Gombos Ritának – az évek során tovább gyarapodott.

Pallay József munkásságát Márkusné Motkó Anett, a művelődési ház igazgatója méltatta, az emlékkiállítást Szabó Ildikó polgármester nyitotta meg, a művész életének egy-egy szeletét Gärtner József, a Pallay-hagyaték örököse villantotta fel. Népdalokkal és citerajátékkal közreműködött Balázs Lilla Enikő zenepedagógus.

Pallay József 1903-ban Szabadbattyánban született
Fotós: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Pallay a Magyar Képzőművészeti Főiskolán Glatz Oszkár tanítványa volt. Festői világának középpontjában a természet, az általa újraalkotott természet állt. Az ötvenes évek első felében Budapesten a Műcsarnokban, az Ernst Múzeumban, a Nemzeti Szalonon és a Fényes Adolf Teremben mutatkozott be. Rajzot, ábrázoló geometriát és művészettörténetet tanított a székesfehérvári ciszterci – majd József Attila – gimnáziumban, 1967-ben hunyt el.

„Pallay József sokat tett Székesfehérvár és a megye képzőművészeti életének fellendítésért” – írta róla Kovács Péter művészettörténész egy 1969-es katalógus előszavában. „Kiállításokat szervezett, embereket, hivatalokat mozgósított – mindig az ügy – soha nem a maga érdekében.”

Kritikusai és méltatói szerint Pallay a Munkácsy-hagyomány őrzője volt, de maga „mesterének” vallotta Paál Lászlót, Rudnay Gyulát, távolabbról pedig a németalföldi festőket kedvelte, különösen Vermeert.

Mészáros Emilné Margit (b), Szabó Ildikó, Gärtner József és Varga Zsolt a kiállítás-megnyitón
Fotós: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

– Festészetére a szemlélődés jellemző, a valóságélmény, amely hol keményen, „indulatos és vérmes színvilággal” jelenik meg, hol lágyabban, oldott lírai hangulattal – mondta róla korábban Sobor Antal író, festőművész. – A természetet, a tájat festi – szeretett fáit –, az erdőszéleket, dombokat, megvillanó házfalakkal, változatos egekkel. Markáns színei: a fehér, a barna, a kék – és gazdag tónusaival a zöld.

Pallay József: Az erdőben
Fotós: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

– Szabadbattyán jelentős számú Pallay-festmény és -grafika tulajdonosa immár, teljes katalogizálásuk a közeljövő feladata – mondta el lapunknak Szabó Ildikó polgármester. – Az alkotások egy része jelenleg a községháza termeiben tekinthető meg, tervezzük a Pallay-emlékszoba kialakítását.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában