X. Sárvíz-völgyi Népzenei Találkozó

2023.07.15. 18:30

Soponyán nem csak tartják, de éltetik is a népzenei, népköltészeti hagyományainkat

A soponyai Közösségi Ház adott otthont a népdalkörök és citerazenekarok a majd húsz évvel ezelőtt életre hívott találkozójának.

Hajdú Marianna

Fotó: Nagy Norbert / FMH

2004-ben Soponyáért Közalapítvány kezdeményezésére szervezték meg az első találkozót, amelynek fő célja volt, hogy Dunántúl híres citerásának, Hamar Jánosnak az emlékét ébren tartsák és a környékbeli citeraegyütteseknek bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak. A tizedik hagyományápoló alkalom a soponyai Délibáb Népdalkör és a Soponyáért Alapítvány közös szervezésének a gyümölcse.

A szombati jubileumi rendezvényen az önkormányzat nevében Diószegi Anna, Soponya alpolgármestere köszöntötte a fellépőket és a vendégeket. Ezt követően Varga Gábor, a térség országgyűlési képviselője üdvözölte a jelenlévőket. Köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a nyugdíjas évek is lehetnek pont olyan tartalmasak, mint a munkával töltött esztendők.

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Sajtos József a Soponyáért Alapítvány elnöke emlékezett az elmúlt szűk 20 esztendőre, a nagy elődökre, kiknek hagyatékát hűen gondozzák a kétévente megrendezett találkozók alkalmával is, amit Szecsődi Rita, a Délibáb Népdalkör művészeti vezetője is megerősített szavaival:

– Célunk és feladatunk továbbadni mindazt az örökséget, amit kaptunk és tesszük ezt tiszta szívvel, szeretettel, lélekkel, mert akkor lesz a legigazibb.

A jubileumi alkalomra több településről érkeztek fellépők, mint a Őszikék Nyugdíjas Egyesület Kálozról, a Kislángi Nyugdíjas Egyesület tagjai és az abai Fehér Tearózsa Nyugdíjas Klub és Napvirág Dalkör, akik színes népdal összeállításokkal álltak a közönség elé.

Fotó: Nagy Norbert / FMH

A fellépőkön kívül képviseltette magát a móri Ezerjó Nyugdíjas Egyesület, a sárkeresztúri Napsugár Nyugdíjas Klub és a Táci Nyugdíjas Egyesület is.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában