Székesfehérvári Evangélikus Gyülekezeti Ház

2024.06.29. 19:00

Megnyílt Mónos Jenő festőművész kiállítása (galéria)

A székesfehérvári Szekfű Gyula utcai Evangélikus Gyülekezeti Házban a hét végén megnyílt Mónos Jenő festőművész kiállítása.

Mónos Jenő és Sipos Mari

Fotó: Sipos Mari

Bencze András evangélikus lelkész köszöntötte az egybegyűlt művészetbarátokat és bemutatta Mónos Jenő festőművészt, aki Várpalotán él és alkot. Elmondta, hogy örömmel adott helyet a művész tárlatának, amely egy hónapig látható a közösségi házban.

Faragó Péter gitár művész kellemes muzsikával nyitotta meg a programot és zenélt még a későbbiek során is.

Sipos Mari költő, író, az Ősfehérvár Alkotóközösség (ŐsfAlköz) vezetője, az országos Cserhát Művész Társaság elnökségi tagja, a Délibáb irodalmi-művészeti folyóirat főszerkesztő-helyettese nagy szeretettel üdvözölte a megjelenteket, majd felolvasta a Mónos Jenő festői munkásságát bemutató írását, amely az Ősfehérvár Alkotóközösség színes Jubileumi Emlékalbumában is helyet kapott:

  •  Több mint negyven éve fest, abból tizenegy évet a festői Izlandon élt. Alkotásain érezhető az izlandi táj hideg, jeges világa, ahol a színek, a formák, a témaválasztás visszaadja az emlékezés képeit, a természethez való ragaszkodást. Alkotásain, falra festett freskóin felfedezhetjük a világ csodáit, de az emberközpontú valóságot, az érzelmeket, az érzéseket, vagy a világról alkotott véleményét is. Mónos Jenő szürrealista festő, vannak meghökkentő alkotásai is. Nem véletlen és meglepő, hogy a festőművész példaképe Salvador Dali.
  • Mónos Jenő készítette el a székesfehérvári Árpád Fürdő mozaik falára azt a remekművet, amely kellemesebbé teszi a fürdőzők kikapcsolódását.
  • Tagja az Ősfehérvár Alkotóközösségnek az országos Cserhát Művész Társaságnak, ahol a beadott pályázataira, alkotásaira számos díjat és elismerést kapott.
  • Az országban már számos helyen volt kiállítása, Budapesttől Győrig, és természetesen több alkalommal Székesfehérváron is.

Mónos Jenő az ŐsfAl-Cserhát festőművésze ezután beszélt a fiatalkori grafikáiról, a golyóstollal készített munkáiról, és arról, hogy milyen tanulási szakaszokkal érte el azt a célt, amelyet olajfestményein megcsodálhatunk. Szólt izlandi élményiről, ottani munkájáról.

Az ünnepi program fehér asztal mellett, frissítő italok, édes-sós finomságok fogyasztásával, baráti beszélgetéssel zárult.

Szerző: Csató József

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában