Hétvezér est – Ország-felajánlás

2 órája

Kegyeleti zarándoklat Székesfehérváron

„1. Czikkely Szent István király ünnepéről. Rendeljük, hogy a szent király ünnepét minden esztendőnként, ha csak valami nagy nehéz ügyek gondja vagy betegségünk meg nem tilt minket, Fehérvárott tartozunk megülni. 1.§ És ha mi ott nem lehetnénk, a nádorispán kétség nélkül ott leszen érettünk és a mi képünkben minden ember dolgát meghallgatja: és az egész nemesség, valaki akar, szabadon oda gyűlhessen.” (Aranybulla, Székesfehérvár, 1222)

V. Varga József

Kegyeleti szertartás Székesfehérváron, Szent István király szarkofágjánál

Fotó: FMH-archív (Baráth Eszter)

Egy kiállítás üzenete: Körbeölelt Himnusz

A Fejér Szövetség 648. Hétvezér estjén Petrányi-Szöőr Anna pszichológus, jogász, Csókay András idegsebész és Budaházy Edda etnográfus A Körbeölelt Himnusz – Egy kiállítás üzenete címmel tart előadást „Nyárutó – Kisasszony – Újkenyér” – augusztus havának 13. napján, kedden 18 órakor Székesfehérváron, a Királykút Emlékházban. Az előadás tiszteletbeli meghívott vendége a Bolyai János alkotói díjas Karsai Béla, a Karsai Holdig Zrt. alapító igazgatója, a Körbeölelt Himnusz című kiállítás első székesfehérvári tárlatának házigazdája.

– Nagyboldogasszony napja előtt két nappal, illetve egy héttel Szent István ünnepnapja előtt különleges élményben részesülhetnek látogatóink Székesfehéráron, a Királykút Emlékházban ezen a nem mindennapi Hétvezér esten – mondta el lapunknak Boór Ferenc, a Fejér Szövetség társelnöke. Amint megtudtuk: bemutatják Árvai Erzsébet matyó népi hímző, a Hímezz Magyarra Alapítvány alapítója és Kovács Szabolcs matyó bútorfestő – a többi között még – Szingapúrban is bemutatott Körbeölelt Himnusz kiállításának alkotásait, miközben Petrányi-Szöőr Anna és Csókay András elevenítik fel nemzeti imádságunk megzenésítésének történetét, és Budaházy Edda a matyó hímzés motívumaival és fejlődéstörténetével ismerteti meg az est résztvevőit.

Nagyboldogasszony-napi fanfár Szent István királyért

A Fejér Szövetség és társszervezetei Nagyboldogasszony-napi kegyeleti zarándoklatot tartanak augusztus 15-én, csütörtökön 17 órakor Székesfehérváron, a hajdani koránázó templom Romkertjében.

A kegyeleti zarándoklat és szertartás résztvevői 16.30 órától gyülekeznek a Nemzeti Emlékhelyen, Szent István király szarkofágjánál, majd az ünnepség programja a következőképpen alakul: 17 óra: II. Endre király dekrétuma – Szent László legendáriuma – Humili prece. 17.20 óra: A hetvenhétszer megbocsátók imája – Miatyánk királyainkért – Esti Dal. 17.40 óra: Szent István király imája a Magyarok Istenéhez és a Magyarok Nagyasszonyához – Boldogasszony anyánk.

– Idézzük fel együtt Szent István ország-felajánlását elhunytának 986. évfordulóján, Nagyboldogasszony napján, Magyarország 1948-ig legnagyobb állami ünnepnapján, és helyezzük el a kegyelet fehér virágait a koronázó templomban eltemetett királyok és hercegek tiszteletére Szent István király vélt szarkofágjánál és síremlékénél! – hangsúlyozta lapunknak Boór Ferenc. – Elevenítsük fel Székesfehérvár Törvénylátó Napjait annak Koronázó terén, mint tették ezt eleink, ahogy mi is 2014-től Fehérvár Nagyboldogasszony-napi kegyeleti zarándoklatán!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában