Döntött a nemzetközi kosárszövetség

2023.07.20. 16:51

Azonnal a csoportkörben kezd az Alba férfi kosárcsapata az európai kupában

Októbertől a FIBA Europe Cup sorozaton szerepel az Arconic-Alba Fehérvár kosárcsapata. Nem kell selejtezőzniük, a koronázóvárosiak azonnal a főtáblán kezdenek a csoportkörben.

Horog László

A fehérváriak vezetőedzője, Alejandro Zubillaga beszél játékosaihoz a Körmend elleni elődöntő második, idegenbeli mérkőzésén. A spanyol tréner ősztől a nemzetközi porondon vezetheti tanítványait

Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

A nemzetközi szövetség csütörtöki tájékoztatása szerint összesen 23 ország 35 klubja indul a kilencedik alkalommal kiírt európai sorozaton – amely a Bajnokok Ligája mögötti második legrangosabb, FIBA által szervezett pontvadászat -, 22 brigádnak selejtezőznie kell, míg 13 egylet – köztük a fehérváriak – automatikusan a főtáblára kerülnek, október közepén kezdik meg a csoportküzdelmeket. A csoportok és a selejtező sorsolását augusztus 8-án tartják Münchenben, amelyen Simon Balázs ügyvezető képviseli a Fejér vármegyeieket.

A magyar bajnok, a 2022-23-as idényben az Alba előtt aranyérmet szerző Falco-Vulcano Energia KC Szombathely – ahogy a korábbi években - a Bajnokok Ligájában szerepel a következő idényben is, mégpedig ezúttal a spanyol Málagával, a francia Le Mans-nal és a görög Peristerivel azonos csoportban. Az Egis Körmend gárdájának selejtezőtornán kell kivívnia a FIBA EC csoportkörében való részvételét. A selejtezőtornákra október 3-5 között kerül sor, összesen hét csoportban, melyből hat csoportban három csapat, egy csoportban pedig négy kap majd helyet. A selejtezőcsoportok győztesei kerülnek a csoportkörbe – valamint attól függően, hogy a Bajnokok Ligája selejtezőt követően mennyi csapat kerül vissza a FIBA EC sorozatba – előfordulhat, hogy a selejtezőtorna 2. helyezettjei is kvalifikálhatják magukat. A helyszínekről később dönt majd a FIBA.

Az alapszakaszba közvetlenül bejutó klubok a következők:

BC Balkan (bolgár)

ERA Basketball Nymburk (cseh)

Bilbao Basket (spanyol)

BCM Gravelines Dunkerque (francia)

Niners Chemnitz (német)

Arconic-Alba Fehérvár (magyar)

Hapoel Galil Elion (izraeli)

ZZ Leiden (holland)

PGE Spojnia Stargard (lengyel)

Anwil Wloclawek (lengyel)

Sporting CP (portugál)

ABC CSU Sibiu (román)

Bahcesehir (török)

Első kalap:

Donar Groningen (holland)
FC Porto (portugál)
Egis Körmend (magyar)
Keravnos BC (ciprusi)
BC Pärnu Sadam (észt)
Casademont Zaragoza (spanyol)
Kataja Basket (finn)

Második kalap:

BC Trepca (koszovói)
KFUM Jämtland BBK (svéd)
Bnei Herzliya (izraeli)
CS Rapid Bucaresti (román)
Manisa BSB (török)
Rostock Seawolves (német)
BC Chernomorec (bolgár)

Harmadik kalap:

Anorthosis Famagusta (ciprusi)
BK KVIS Pardubice (cseh)
Tindastoll (izlandi)
Nevezis-Optibet (litván)
BC Rabotnicki Skopje (macedón)
BC Feniks 2010 (macedón)
Boras Basket (svéd)

Negyedik kalap:

Sabah (azeri)

- Örömteli hírt kaptunk csütörtökön a Nemzetközi Kosárlabda Szövetségtől. A FIBA arról értesített bennünket, hogy nem kell selejtezőt vívnunk, október közepén a csoportkörben kezdünk a nemzetközi porondon, az Eurocup sorozaton.  Münchenben, a sorsoláson természetesen ott leszünk. Komoly fegyvertény, hogy ismét kiléphetünk a nemzetközi színtérre, ráadásul azonnal a csoportkörben kezdünk, október közepén. A 2023-24-es, hazai bajnokság szeptember végén rajtol, természetesen idén is nagy célokkal vágunk a küzdelmeknek – közölte Simon Balázs, a kék-fehérek ügyvezetője. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában