Tour de Hongrie

2024.05.09. 18:00

Cavendish szakaszgyőzelme

Cavendish nyerte a kazincbarcikai sprintbefutót, Voltré a sárga trikó.

Szupkai Gábor

Tour de Hongrie - Második szakasz

Fotó: MTI /Derencsényi István

Csütörtökön a Tokaj és Kazincbarcika közötti 162 kilométeres táv várt a mezőnyre, a nyitónaphoz képest háromszoros, 1023 méter szintemelkedéssel. Erdőbényén és Tardonán hegyi hajrát, Szikszón, Edelényben és Kazincbarcikán gyorsasági részhajrát rendeztek, majd utóbbi város körül egy kört tett meg a mezőny.

Verőfényes napsütésben került sor a rajtra a tokaji Fesztiválkatlanból 117 versenyző részvételével, és hamarosan négyfős szökevénycsoport tekert el három percre, benne Istlstekker Zsolttal, az összetett legjobb magyarjaként fehér trikós Rózsa Balázs csapattársával (Epronex-Hungary). Az első két órában nyugodt – mondhatni unalmas és eseménytelen tekerés jellemezte a versenyt –, 42 kilométer/órás volt az átlagsebesség, némi izgalmat a négyfős élboly nyújtott, az elmúlt napot is szökésben töltő cseh Martin Voltr gyűjtögetett időjóváírást a részhajráknál. Az egyiknél második volt, egyet pedig megnyert Istlstekker is, ezzel pedig átvette a legjobb magyar versenyzőnek járó fehér trikót.

A szökevényeknek persze nem volt esélyük a szakasz megnyerésére, a sprintercsapatok vonatai vezette mezőny fokozatosan gyorsulva utolérte őket, hogy a technikás, az utolsó métereken emelkedő kazincbarcikai befutón döntse el az elsőség kérdését. Hat kilométerrel a befutó előtt Dusan Rajovic bukott és maradt a földön fájdalmas arckifejezéssel, az utolsó előtti kanyarban pedig a sárga trikós Sam Welsford nem tudott az élmezőnnyel kanyarodni. 

Az Astana Qazaqstan viszont tökéletes felvezetést végzett Cavendishnek, aki végül meg is nyerte a szakaszt. A brit kerékpáros pályafutása során immár 164 profi győzelemnél jár, ezzel a sportági legenda Eddy Merckx (277) mögött – a procyclingstats adatai alapján – második az országúti kerékpárosok örökrangsorában. A második helyet a két éve itt diadalmaskodó holland Dylan Groenewegen, a harmadikat a spanyol Jon Aberasturi szerezte meg.

A sárga trikót a napot ezúttal is szökésben töltő cseh Martin Voltr viselheti időjóváírásainak köszönhetően, a fehéret Istlstekker Zsolt vette át.

Pénteken az első hegyi befutós szakasz, a Kazincbarcika és Gyöngyös-Kékestető közötti 183 kilométeres, 2716 méter szintemelkedésű etap vár a 45. magyar körverseny mezőnyére. Szombaton pedig Fejér megye várja a kerekeseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában