Labdarúgó NB III

2024.05.28. 16:40

Hajszállal csúsztak le a bajnoki címről

Az élvonalbeli és a másodosztályú bajnokság mellett a harmadosztály küzdelmei is befejeződtek az elmúlt hétvégén. Voltak Fejér vármegyei csapatok amelyek jobban, voltak amelyek gyengébben teljesítettek. Összegezzük az elmúlt idényt.

Szabó Róbert

Az Iváncsa KSE nagyszerű idényt futott, mégsem lett bajnok

Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

A 2023-2024-es idényben összesen hat Fejér vármegyei labdarúgó csapat indulhatott el az NB III-as bajnokságban. Közülük kettő – a Bicskei TC és a Puskás Akadémia II. – az Észak-Nyugati, míg hat – az Iváncsa KSE, a Dunaújváros, Gárdony-Agárdi Gyógyfürdő, a Fehérvár FC II – a Dél-Nyugati csoportban volt érdekelt. 

Az Észak-Nyugati csoportban a Bicskei TC nagyszerű idényt tudhat maga mögött. Bár az ősz nem indult jól, hiszen az első öt mérkőzés után csupán a kilencedik helyen állt az együttes, szép lassan elkezdett kapaszkodni az élmezőnyhöz, a téli szünetre pedig hat pontra redukálta hátrányát az őszi bajnok Opus-Tigáz Tatabánya mögött. A tavaszi időszakban sikerült folytatni ezt a jó szereplést, a hátralévő tizenhárom találkozóból mindössze egyet veszítettek el a bicskeiek, három döntetlen és egy vereség mellett, így 63 ponttal zárták a bajnokságot. Ez sem volt azonban elég ahhoz, hogy befogják a tatabányaiakat, akik csupán három ponttal, de megelőzték a BTC-t, és megnyerték a bajnokságot. A gárda legeredményesebb játékosa Sóron Tibor lett, aki tíz gólt jegyzett, mögötte pedig Tischler Patrik végzett kilenc találattal.

A Puskás Akadémia II. kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott végig, számtalan tehetséges fiatalnak lehetőséget biztosítva, akik közül aztán többen be is mutatkozhattak már az NB I-es csapatban is. A felcsútiak teljesítménye olyannyira kiegyenlített volt, hogy tíz győzelem mellett tíz döntetlennel és tíz vereséggel zártak. Sikereik között akadt pár nagyon szép is, mint például a sokáig a bajnoki aranyért is harcban lévő VLS Veszprém otthonában aratott 5-0-s diadal, azonban ez a teljesítmény, és a megszerzett 40 pont csak a nyolcadik helyre volt elegendő. A felcsútiak gólgyárosa ezúttal a veterán Magasföldi József volt, aki tizenhatszor volt eredményes az idény során.

A Dél-Nyugati csoportban induló négy együttes közül kettő sajnos nem tudta megugrani a lécet, és kiesett, így a következő idényben már a megyei első osztályban szerepelhet. 

Egy évvel ezelőtt a Fehérvár FC első csapatát megcsapta a kiesés szele az NB I-ben, azonban az utolsó fordulóban végül a székesfehérváriak megmenekültek, és a vonal fölött végeztek. A második számú alakulatnak ez most nem sikerült hiszen, bár az utolsó fordulóban még volt esélye a bennmaradásra a piros-kékeknek, kikaptak a közvetlen rivális Szekszárd otthonában, így a következő idényben már a vármegyei első osztályban játszhatnak. A legeredményesebb játékosuk a hat gólig jutó Ambach Arnold lett.

A Dunaújváros hasonlóan a székesfehérváriakhoz 30 mérkőzéséből csupán hatot tudott megnyerni hét döntetlen és tizenhét vereség mellett, így 25 ponttal zárták a bajnokságot, rosszabb gólkülönbségük miatt az utolsó, 16. helyen. A bennmaradásra ennek ellenére az utolsó pillanatig volt esélye a csapatnak, de az utolsó fordulóban hazai pályán a közvetlen rivális PTE-PEAC-tól 3-0-ra kikaptak, így a következő idényben már a megyei bajnokságban folytatják. A legeredményesebb dunaújvárosi ezúttal Szepessy Róbert lett aki hat alkalommal vette be az ellenfelek kapuját.

Ezúttal a Gárdony-Agárdi Gyógyfürdőnek sikerült megemberelnie magát, s bár nem magabiztosan, de a vonal fölött tudott maradni. A gárdonyiak ezúttal nyolc sikerrel zártak, hat döntetlen és tizenhat vereség mellett, 30 pontot gyűjtöttek és a 11. helyen végeztek több győzelmüknek köszönhetően. A legeredményesebb játékosuk Balogh Ádám Márk lett, aki tíz találatig jutott az idényben.

Az Észak-Nyugati csoport mellett azonban Dél-Nyugaton is volt olyan Fejér vármegyei együttes, amely nagy reményekkel pályázhatott a bajnoki címre és a feljutásra, hiszen az Iváncsa KSE végig harcban volt a Szentlőrinccel. A tavalyi évben bajnokságot nyerő, az NB II-ről csak az osztályozón lemaradó iváncsaiak az első tíz mérkőzésükből kilencet is megnyertek. A téli szünetre aztán megőrizték első helyezésüket, azonban összeszedtek két vereséget, így a Fejér és a Baranya vármegyei gárda egyaránt 43-43 ponttal állt a tabellán. Az idény második felében továbbra is fej-fej mellett haladt a két csapat, amelyeknek 28. fordulóban rendezett rangadóját az Iváncsa várhatta előnyösebb pozícióból, kétpontos előnnyel. A parázs meccset végül a Szentlőrinc nyerte 3-1-re – hiába vezetett a házigazda Fejér vármegyei együttes –, és a hátralévő két találkozón nem hibázott, így bár egyel kevesebb találkozón diadalmaskodott, mégis behúzta a bajnokságot, mindössze egy ponttal. Az iváncsaiaknak így be kellett érniük az ezüstéremmel, és lecsúsztak az újabb esélyről, hogy feljussanak az NB II-be. Az alakulat legeredményesebb játékosa Bányai Péter lett, aki 22 találatával a gólkirályi címet is elhódította. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában