Puskás Akadémia FC

2024.05.30. 20:00

Tóth Balázs: Markánsabb teljesítményt szeretnénk nyújtani a nemzetközi porondon

A Puskás Akadémia FC a nemrég véget ért NB I-es kiírásban huszáros hajrával a harmadik helyen zárta az NB I-es bajnokságot, az utánpótláscsapatok közül pedig több bajnoki címet szerzett. Tóth Balázs, a felcsúti együttes klub- és akadémiaigazgatója értékelte az elmúlt idényt, valamint a jövőbeli célokról is beszélgettünk vele.

Szabó Róbert

Tóth Balázs, a Puskás Akadémia FC klub- és akadémiaigazgatója

Fotó: Szupkai Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Őrületes hajrával ért oda a dobogó legalsó fokára a Puskás Akadémia, amelynek az utolsó tíz mérkőzésre úgy tűnt tökéletesen összeállt a játéka. Hogy értékelné az elmúlt évet?

– Nagyon boldogok vagyunk, és örülünk, hogy oda tudtunk érni a dobogóra, ez volt a célunk. Az egész évet értékelve elmondhatom, éreztük azt, hogy az egész évben jó a játékunk, sikerült jól mutató támadó focit játszanunk. Sok mérkőzésen domináltunk, irányítottuk a játékot annak ellenére is, hogy voltak olyan találkozók amelyeken nem sikerült nyernünk, vagy éppen az eredményeinkben volt egy kis hullámvölgy. A játék képe azonban azt mutatta, hogy el tudjuk érni a dobogó egyik helyét, kis szerencsével még talán az ezüstérem is meglehetett volna, de a lényeg az, hogy éreztük, érmet szerezhetünk ebben az évben, hiszen erős csapatunk van. Az utolsó tíz mérkőzésre aztán nagyon összeállt a játékunk, a játékosok nagyon jó formába kerültek és hétről hétre erős és jó teljesítményt nyújtottak. Az utolsó hét meccsből aztán hatot megnyertünk, ami azt eredményezte, hogy odaértünk a harmadik helyre.

A dobogó pedig azt is jelenti, hogy két év után ismét ott lehet a nemzetközi porondon a csapat.

– Öt év alatt negyedik alkalommal sikerült érmet szereznünk, így ebben az időszakban már negyedjére lehetünk ott a nemzetközi porondon is. Szeretnénk egyre határozottabb, markánsabb teljesítményt nyújtani nemzetközi szinten is. Úgy gondolom mindig fontos egy klub életében, hogyha nemzetközi szinten is meg tudja mérettetni magát. Mi is így készülünk rá, és minden mérkőzésen nagyon jó teljesítményt szeretnénk nyújtani. Ezt majd megelőzi egy jó nyári felkészülés, ami szintén nagyon fontos lesz a csapat életében, hiszen szeretnénk a lehető legtovább jutni az Európa-konferencialigában.

Míg a játékosok pihennek az új idény előtt, az Ön számára megkezdődik a munka java része. Milyen változásokra lehet számítani a nyári átigazolási idény alatt?

– Mindig nyúlunk az utánpótlás felé, hiszen a most véget ért idényben is bemutatkozhatott öt 17-18 éves játékos az első csapatban, az elmúlt öt esztendőben pedig 25 fiatalnak adtunk lehetőséget a debütálásra. Biztos, hogy ez továbbra is így lesz, és támaszkodni fogunk a fiatalokra. A keretet nem szeretnénk felforgatni, nem is szoktuk, de van két-három olyan pozíció, ahová szeretnénk erősíteni. A keret nagy részét úgy néz ki, hogy sikerül ismét egyben tartanunk.

Először 2018-ban nevezték ki a Puskás Akadémiánál, akkor sportigazgatói pozícióba, majd 2019-ben az NB I-es csapat klubigazgatója lett, 2023-tól pedig a klub- és akadémiaigazgató pozíciót tölti be. Hogy értékelné az elmúlt időszakot?

– Szépen, szisztematikusan sikerült megtalálnunk azt a megfelelő csapatot és keretet, amivel úgy érezzük, hogy stabilan tudunk teljesíteni az NB I-ben, és mellette a fiatal Puskás Akadémia növendékeket is be tudjuk húzni az első csapat életébe, be tudjuk őket szoktatni, és a legtehetségesebbeknek évről évre lehetőséget tudunk biztosítani, hogy játszanak az NB I-ben. Én azt gondolom, hogy lehet látni az évek óta tartó folyamatokat. Emellett mindenképp ki szeretnénk tartani, és ha lehet, akkor még több tehetséges fiatal játékosnak lehetőséget adni az NB I-ben, hogy egyre stabilabban játszanak és egyre több lehetőséget kapjanak a legmagasabb osztályban is.

Az NB I-es csapat mellett az utánpótlás is jó idény zárt, hiszen több korosztályban is a Puskás Akadémia lett a bajnok. Hogy értékeli a fiatalok teljesítményét?

– Egy rendszerben játszunk, így az akadémiai, az NB III-as és az NB I-es csapatunk is. Az eredmények is mutatják, hogy vannak erős csapataink, és az utánpótlásban is vannak jó játékosaink, de elsősorban nem csak az érmeket nézzük, hanem azt, hogy milyen a képzés. A legfontosabb, hogy a lehető legtöbbet tudjuk adni a játékosoknak, a lehető legjobb módon tudjuk őket képezni, hogy ezáltal a lehető legjobb játékosokká tudjanak formálódni, akik aztán a felnőtt csapatban is ott lehetnek majd. Az a célunk, hogy minél többen érjenek oda. Nagyon nagy hangsúlyt fektetünk arra is, hogy egyénileg is a lehető legjobb képzést kapják a játékosok. Úgy érzem, hogy jó úton haladunk. Ezzel kapcsolatban is több mindenen változtattunk az elmúlt időszakban, ami azt gondolom, hogy még erősebbé tette a képzésünket. Emellett igyekszünk rengeteg nemzetközi mérkőzést lekötni, és az utánpótlás csapataink szinte csak külföldi csapatok ellen játszanak a felkészülési időszakokban. Emellett ugye rangos tornát, a Puskás-Suzuki-kupát is meg tudjuk szervezni, ami ugye a napokban ért véget. Kiváló külföldi kapcsolataink is vannak, és azt gondolom, hogy mindenből próbálunk profitálni és a lehető legjobb képzést nyújtani az akadémián.

Az is látszik, hogy a Puskás Akadémia egy család, hiszen a fiatalabb akadémisták együtt buzdították az U17-es csapatot a Puskás-Suzuki-kupán.

– A Puskás Akadémián ezt mi valljuk, hogy egy nagyon jó közeg az, ami fontos a jó munkához. Úgy a játékosokkal, mint az edzőkkel és a stábokkal, hogy ez kialakuljon a lehető legjobban. Jó érzés volt, hogy szorítottak egymásért az akadémisták a Puskás-Suzui-kupán. Azt gondolom, hogy ez nagy lökést adott a csapatnak. Bármiben is kezdeményezünk – például ennél a tornánál – próbálunk így a dolgokhoz állni, és azt is látjuk, hogy a külföldről hozzánk érkező csapatok szeretnek már hozzánk visszajönni. Ez egy évek óta ismétlődő folyamat, és szinte már barátként térnek vissza a nemzetközi futballakadémiák, nem csak egy szimpla tornaként tekintenek erre.

Hogy tervez a következő öt évre? Mivel lenne elégedett?

– Nagyon fontos, hogy az NB I-es csapatnál továbbra is megtartsuk ezt a szintet, az élmezőnyben tudjunk játszani az elkövetkezendő időszakban is. Fontosnak tartjuk azt, hogy a nemzetközi kupaindulást ki tudjuk vívni, hogy meg tudjuk mutatni a klubunkat, a csapatunkat és a fiatal játékosainkat egyaránt a nemzetközi színtéren is. Ez a klubnak mindig előremutató és mindig fejlődés, amikor ilyen versenysorozatokban vehet részt. Vannak még persze olyan lépcsőfokok, amiket szeretnénk megugrani, akár a bajnokságban. Ami most eszembe jut az a Magyar Kupa, hiszen az utóbbi két évben kicsit szerencsétlenek voltunk. Ebben az évben a Ferencváros ellen estünk ki a hosszabbításban kapott tizenegyessel, két évvel ezelőtt pedig Zalaegerszegen a 120. percben estünk ki egy öngóllal, így lemaradva a kupadöntőről. Persze akadémia szinten is szeretnénk fejlődni, továbbfejleszteni az edzőinket, az akadémistákat és egyre jobb játékosokat akarunk képezni. Egyre több futballistánk tud bemutatni az NB I-ben, erre törekszünk, meg persze arra is, hogy a jól képzett játékosaink a későbbiek folyamán a nemzetközi futballba is be tudjanak mutatni, esetleg komoly bajnokságban tudják tovább építeni a karrierjüket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában